Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Ogier přebírá v Keni taktovku, Neuville je ze hry

Ogier přebírá v Keni taktovku, Neuville je ze hry

Safari Rallye Keňa – pátek

Sébastien Ogier vykročil v Keni za svým třetím letošním triumfem. Po šesti pátečních rychlostních zkouškách vede Francouz s náskokem téměř 23 sekund před Kallem Rovanperou. I Fin ale může být spokojen. Jeho nejbližší dva pronásledovatelé v průběžném pořadí se totiž trápili. Zatímco Thierry Neuville sobotní program po technických problémech nedokončil, Ott Tänak rovněž čelil potížím a je až sedmý. Martin Prokop zůstává na třetím místě v hodnocení klasifikace WRC 2.

Pro Ogiera se pátek vyvíjel naprosto skvěle. Do dne sice vstoupil jako druhý muž průběžného pořadí se ztrátou jedné desetiny na vedoucího Otta Tänaka, už po první páteční rychlostní zkoušce se ale ujal vedení, které až do konce dne nikomu nepřepustil. Na poslední dopolední rychlostní zkoušce sice nastalo mírné drama, když Ogiera pozlobil hybridní systém a Rovanperä se k němu přitáhl na rozdíl 2,5 sekundy, poté ale začal osminásobný šampion opět unikat. Francouz vyhrál čtyři z celkových šesti pátečních testů a do soboty půjde s náskokem 22,8 sekundy.

„Byl to dobrý den. Když si odmyslím ranní problémy s hybridem, tak byl vlastně perfektní,“ byl Ogier po dojezdu šťastný.

Francouzovi vyšel mimo jiné i jeden riskantní tah. Zatímco všichni jezdci si vzali do odpolední sekce dvě rezervní pneumatiky, Ogier jenom jednu. Díky tomu měl lehčí vůz.

„Nemyslím si, že to byl risk. Říkal jsem si „proč brát s sebou dvě náhradní gumy a myslet si, že na to můžu více tlačit a tím pádem udělat defekt?“. Když dostanete defekt, tak stejně ztrácíte čas. Viděl jsem to tak, že první dvě rychlostní zkoušky nejsou tak drsné. Jedou se na tvrdém povrchu a není tu tolik kamenů, které by vás mohly překvapit. Říkal jsem si, že bych tyto rychlostní zkoušky dokázal zvládnout, když pojedu čistě a nebudu své pneumatiky vystavovat mnoha úderům. Navíc budu lehčí a už jen proto bude rychlejší. A vyplatilo se,“ mnul si Ogier ruce.

Sébastien Ogier uniká v čele Safari Rallye Keňa. Foto: Toyota Gazoo Racing WRT



Francouz přiznal, že o správnosti jeho volby nebyla přesvědčena ani Toyota: „Neměli z mé volby úplně ten nejlepší pocit. Jsem ale rád, že dali na mou intuici. Klidně se vsadím, že nakonec jsou rádi,“ dodává Ogier.

 

Rovanperä není úplně spokojen s rozestupem, který se mezi ním a jeho týmovým kolegou po pátku vytvořil: „Bylo to docela dobré, ale samozřejmě bych byl radši, kdybych byl k Sebovi blíže. Upřímně, první rychlostní zkouška byla při obou průjezdech hodně kluzká a o moc více jsem udělat nemohl. Stále to ale pro nás byl dobrý den,“ hodnotil úřadující šampion svůj výkon.

Ogier tak po pátku směřuje už za třetím letošním triumfem. Francouzský jezdec už letos zvítězil v Monte Carlu a Mexiku. Nikomu jinému se letos zatím nepodařilo vyhrát více než jeden podnik.

Ogier již z minulosti ví, jaké to je v Keni vyhrát. Triumfoval zde totiž v roce 2021. Loňský ročník patřil Kallemu Rovanperovi.

Kalle Rovanperä se vzdaluje svým nejbližším pronásledovatelům v průběžném pořadí. Foto. Toyota Gazoo Racing WRT



Stupně vítězů je po pátku složeno výhradně z jezdců Toyoty. Třetí příčka totiž patří Elfynu Evansovi. Britovo manko na Ogiera činí už 43,5 sekundy. Evans přečkal na poslední RZ dne krizovku, po které projel keřem.

 


Tänak a Neuville v problémech



Kalle Rovanperä sice zaostává po pátku za Sébastienem Ogierem, přesto je ale momentálně ve velmi slibné pozici. Jeho nejbližší dva pronásledovatelé v průběžném pořadí Thierry Neuville a Ott Tänak se totiž v pátek trápili.

Hůře z této dvojice dopadl Neuville. Belgičan, který vyhrál přechozí soutěž na Sardinii, totiž sobotní program nedokončil. Nejprve se u něj objevily potíže už na třetí rychlostní zkoušce, kde ho potkal defekt pravé přední pneumatiky. Konečná přišla na předposledním testu dne.

„Vypadl nám šroub z horního držáku a kvůli tomu se nám uvolnil tlumič. Když kompletně odpadl, odešel také hnací hřídel a posilovač řízení,“ vysvětluje jezdec Hyundai, proč v pátek odstoupil.

Ott Tänak sice nedopadl tak špatně jako Neuville, už na první rychlostní zkoušce dne se ale začal rozplývat jeho sen o vítězství. Ztratil totiž čas poté, co mu do cesty vstoupilo stádo zeber. Další komplikace pak přišly na čtvrté rychlostní zkoušce. Nejprve musel šampion z roku 2019 měnit píchlou pneumatiku a v závěru ho navíc omezovaly potíže s výkonem motoru. V průběžném pořadí je momentálně sedmý s více než tříminutovou ztrátou na Ogiera a ohledně dalšího vývoje není příliš velkým optimistou.

„Moc pohodlně se necítím a nemyslím si, že bych mohl jet nějakým způsobem rychleji,“ přiznal po poslední RZ dne.

Ott Tänak je najednou od vítězství pěkně daleko. Foto: M-Sport



Čtvrté místo patří po pátku Esapekkovi Lappimu. Pátý je Dani Sordo a šestý Takamoto Kacuta. Za Tänakem se nacházejí ještě další dva jezdci s vozem Ford Puma. Zatímco osmé místo patří Pierru-Louisi Loubetovi, na jedenácté příčce se nachází řecký soukromník Jourdan Serderidis.

Ani u Lappiho, Kacuty a Loubeta se pátek neobešel bez defektu pneumatiky. U Francouze k němu došlo dokonce dvakrát. Loubet si navíc stěžoval i na potíže s výkonem. Kacutu během dne trápilo rovněž poškozené rameno řízení. Japonec měl také kontakt se zebrou, který mu poškodil přední část vozu. Jourdanu Serderidisovi zase na některých rychlostních zkouškách nefungoval hybridní systém.

 

Prokop dál míří za bronzem



Letošní ročník Safari Rallye Keňa se zatím stále vyvíjí velmi dobře pro Martina Prokopa. Jihlavský rodák figuroval již po čtvrteční superspeciálce na třetí příčce ve třídě WRC 2. A tato pozice mu patří i po pátku. Po problémech Armina Kremera už má navíc český jezdec na třetím místě náskok více než dvě a půl minuty. Jeho nejbližším pronásledovatelem je momentálně domácí Carlos Tundo.

„Obětovali jsme tomu všechno. Jeli jsme co nejvíce opatrně, abychom přes to všechno Fiestu dostali. Auto je v cíli, dostalo ale pěkně zabrat. Bylo to totiž hodně rozbité. Zase se jelo i naše oblíbené místo, jeli jsme tam opravdu krokem, abychom to dovezli do cíle. Je sice hloupost slavit, že jsme dokončili jeden den, když jsou ještě další dva před námi, nám se to tu ale ještě nepodařilo. Máme radost,“ řekl Prokop do dojezdu.

Prokop letos v Keni startuje potřetí, ještě nikdy se mu tu ale nepodařilo dojet do cíle. Ročník 2021 u něj skončil velkou nehodou, při které utrpěl jeho spolujezdec Zdeněk Jůrka zlomeninu obratle. Loni českého jezdce vyřadila porucha motoru.

Martin Prokop je stále třetí ve WRC 2. Foto: Benzina Orlen Team



Na třetím místě už sice Prokop má komfortní náskok, za lídrem soutěže ale zaostává již o bezmála tři minuty. Na prvních dvou pozicích stále zůstávají Kajetan Kajetanowicz a Grégoire Munster. Na vedoucí pozici se ale dostal Nizozemec. Pomohl mu k tomu Kajetanowiczův defekt pneumatiky. Polák nyní ztrácí 26,4 sekundy.

Munster s Kajetanowiczem momentálně sahají i po bodech do celkového pořadí. Figurují totiž na devátém, respektive desátém místě.

Oliver Solberg sice opět ukazuje, že umí být velmi rychlý, již poněkolikáté ale slibně rozjetou soutěž zahodil. Švéd v Keni nestartuje s modelem Škoda Fabia RS Rally2 jako obvykle, ale se starším vozem Fabia Rally2 Evo. Jeho cílem je především sbírat zkušenosti s touto soutěží a tudíž neboduje ani do klasifikace WRC 2. Od začátku soutěže byl ovšem zcela jasně nejrychlejším vozem specifikace Rally2. Na závěrečné rychlostní zkoušce ho ale potkal defekt pneumatiky a přišel tak o celkové deváté místo. Poslední RZ nakonec nedokončil.

„Dnes jsme vyhráli pět rychlostních zkoušek, na té poslední jsme ale dostali defekt. Na těchto drsných keňských cestách něco takového velmi rychle způsobí příliš velká poškození na to, abyste mohli pokračovat. Neměli jsme náhradní díly na to, abychom to mohli opravit. Museli jsme proto odstoupit, což je velká škoda,“ mrzelo Solberga.

V kategorii WRC 3 nadále vede Diego Domínguez. Druhý je Jason Bailey a třetí McRae Kimathi.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Toyota Gazoo Racing WRT

 

Komentáře ke článku