Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Wagner na úvod těsně poráží Kopeckého

Wagner na úvod těsně poráží Kopeckého

Barum Czech Rally Zlín – pátek

52. ročník soutěže Barum rallye ve Zlíně začal nejlépe pro rakouské barvy. Úvodní městskou diváckou superspeciálku totiž ovládl v pátek večer Simon Wagner. Třicetiletý závodník nadělil pouhé čtyři desetiny desetinásobnému vítězi tohoto podniku Janu Kopeckému. Do nejlepší trojice se vešel i dvojnásobný mistr Evropy Alexej Lukjaňuk (+1,5).

Během úvodní vložky se posádky musely vypořádat s 9,57 kilometrů dlouhou tratí. Její součástí byl 3,19 kilometrů dlouhý okruh. Ten museli jezdci objet třikrát. Jeho součástí byly jak rychlé, tak technické zatáčky, úzké sekce nebo také průjezd přes autobusové nádraží. Vítězný Wagner byl se svým výkonem spokojen.

„Upřímně, nebylo to špatné. Byla to od nás čistá rychlostní zkouška. Opravdový začátek soutěže ale přijde až zítra,“ uvědomuje si páteční vítěz.

Rakušan očekává, že to bude mít ve zbytku soutěže s domácími jezdci velmi těžké: „Uvidíme, co se nám podaří. Abychom tu ale mohli vyhrát, pravděpodobně bychom museli být Češi,“ říká otevřeně.

Zlínského podniku se Wagner účastní pošesté v kariéře. Svého maxima zde dosáhl loni, kdy skončil třetí za Janem Kopeckým a Filipem Marešem. Na své první vítězství nečeká jenom na „Barumce“, ale i v mistrovství Evropy.

Jan Kopecký byl v pátek nejrychlejším Čechem. Foto: Škoda Motorsport



Se svým vstupem do soutěže byl spokojen i Jan Kopecký: „Všechno bylo v pohodě, jen jsem musel zapnout ventilaci. Byla to moc pěkná rychlostní zkouška plná diváků,“ pochvaloval si.

Kopeckému nejde tento víkend jenom o jedenáctý triumf ve Zlíně. Má totiž na dosah také desátý titul mistra republiky. Průběžné pořadí vede s náskokem 108 bodů před Dominikem Stříteským.

Z hlavních konkurentů Kopeckého dopadl v pátek nejlépe Stříteský, který se momentálně dělí o šesté místo s Filipem Marešem. Pro Adama Březíka začal jeho první start s vozem Škoda Fabia Rally2 evo desátým časem. Věroslav Cvrček skončil na 23. pozici. Poslední jmenovaný jede ve Zlíně s neobvyklým spolujezdcem. Zatímco předchozí podniky absolvoval s Tomášem Prokorátem, tentokrát mu čte rozpis Petr Těšínský.

 


Paddon na konci desítky


V nejlepší desítce se kromě zmíněných jezdců nacházejí také čtvrtý Erik Cais, pátý Miklós Csomós z Maďarska, osmý Mads Ostberg a devátý Hayden Paddon. Pro Novozélanďana je tento víkend stejně jako pro Kopeckého šancí definitivně zpečetit titul. Paddon totiž vede v mistrovství Evropy s náskokem 55 bodů před Martinsem Sesksem. Lotyš může jako jediný Paddona ještě ohrozit. Pokud ale bude po skončení tohoto víkendu ztrácet více než 35 bodů, přijde i o poslední naději.

Soutěž navíc začala pro Seskse až 16. místem. Před ním skončil na 15. pozici Chris Ingram. Brit, který se stal mistrem Evropy v roce 2019, se tento víkend vrací do startovního pole šampionátu po třech letech. Hned na úvod ho ale jeho Volkswagen Polo GTI R5 pozlobil.

Hayden Paddon má na dosah první ttiul mistra Evropy. Foto: BRC Squadra Corse



„Měli jsme problém s převodovkou,“ přiznal. „Doufejme, že to bude v pořádku. Rádi bychom podali dobrý výkon,“ přeje si.

Václav Pech, který na většině českých soutěží patří k hlavním favoritům, ačkoli se svým vozem Ford Focus RS WRC 06 nesmí podle pravidel bodovat do celkového pořadí mistrovství republiky, obsadil 11 příčku. Současně vede třídu RN9. Na druhém místě se v tomto hodnocení nachází Tomáš Enge, který tradičně startuje s Toyotou GR Yaris. Liberecký rodák ztrácí na Pecha 41,6 sekundy. Celkově je třicátý šestý.

V klasifikaci ERC 3 vede po pátku Jon Armstrong. V ERC 4 i v Peugeot Rally Cupu je na tom nejlépe Jaromír Tarabus. Juniorská klasifikace ERC 4 patří Maxi McRaeovi.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: FIA ERC

 

Komentáře ke článku