Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Lappi nejrychlejší, Rovanperä nejpřesvědčivější

Lappi nejrychlejší, Rovanperä nejpřesvědčivější

Švédská rallye – shakedown

Druhý podnik letošního ročníku WRC zahájil nejlépe Esapekka Lappi. Jezdec Hyundai, který tento víkend střídá Andrease Mikkelsena ve třetím voze Hyundai, zajel nejrychlejší čas na 5,42 kilometru dlouhém shakedownu. O roli favorita si ale svou rychlostí řekl jiný navrátilec – Kalle Rovanperä. Jezdec Toyoty byl sice klasifikován jako čtvrtý, stalo se tak ale hlavně proto, že se rozhodl neabsolvovat třetí pokus. Na prvních dvou byl šampion z let 2022 a 2023 jasně nejrychlejší.

Vítězem shakedownu se Lappi stal s časem 2:45,9. Ten zaznamenal až při svém závěrečném třetím pokusu. O šest desetin porazil Adriena Fourmauxe z M-Sportu, který naznačil, že po vyzrálém výkonu na cestě za pátým místem v Monte Carlu může uspět i na švédském sněhu a ledu. Třetí Ott Tänak zaostal za Lappim o osm desetin. I Fourmaux s Tänakem zaznamenali své nejrychlejší časy na závěrečných třetích průjezdech.

Lappi, který se na scéně rallyeového MS tento víkend ukazuje poprvé od loňské listopadové Japonské rallye, zažil během shakedownu i horké chvilky: „Sem tam sem trochu ťuknul do závěje. Myslím si ale, že takto to bude, minimálně v úzkých sekcích,“ uvedl.

Jezdci Hyundai budou ve Švédsku bojovat o úspěch v jiných barvách než v Monte Carlu. V celém zbytku sezony totiž bude tým nasazovat zbarvení, které více zviditelní sportovní divizi jihokorejské značky s názvem N. Větší prostor dostane i červená barva.

Rovanperä ve formě



Ačkoli Esapekka Lappi zajel nejrychlejší čas, patrně nejpřesvědčivější výkon podal na shakedownu Kalle Rovanperä. Dvojnásobný mistr světa, který letos absolvuje pouze vybrané podniky v kombinaci s účinkováním v seriálu Porsche Carrera Cup Benelux, kraloval prvním dvěma průjezdům. Se svým výkonem byl tak spokojen, že už se rozhodl třetí pokus nevyužít. Kvůli tomu skončil až čtvrtý.

„Abych pravdu řekl, je skvělé být zpátky. Sice to nebyla dlouhá pauza, ale o to víc jsem nadšený, že mohu být zpátky. Doufejme, že nám bude přát počasí. Startujeme zezadu, takže doufejme, že si to užijeme a dosáhneme dobrého výsledku,“ těší se 23letý závodník.

Kalle Rovanperä se zdá být při svém návratu ve velmi dobré formě. Foto: Toyota Gazoo Racing


Jak Rovanperä uvedl, díky své absenci na Rallye Monte Carlo bude během pátečního programu startovat mezi posledními vozy specifikace Rally1. To ho staví do výhody oproti jezdcům začínajícím z předních pozic. Ti totiž budou muset „prohrnovat sníh“, který má padat celý víkend. Kvůli tomu nejspíše naberou časovou ztrátu.

Podobnou šanci jako Rovanperä bude mít rovněž Esapekka Lappi. Také on totiž na Rallye Monte Carlo chyběl a stejně jako jeho krajan z Toyoty začne zezadu.

Jak Rovanperä, tak Lappi v minulosti oslavili na Švédské rallye úspěchy. První jmenovaný zde v roce 2020 při svém teprve druhém startu v nejvyšší kategorii získal první umístění na stupních vítězů, když skončil třetí. O dva roky později zde již triumfoval a zahájil tak svou přesvědčivou cestu za prvním titulem. Lappi zde stál na stupních vítězů dvakrát – nejprve v roce 2019 s Citroënem (2. místo) a poté v sezoně 2022 s Toyotou (3. pozice). K bronzovému výsledku směřoval i loni, pak ale skončil v závěji a ztratil čas.

Jedním z jezdců, kteří naopak nebudou mít v úvodu rallye snadnou pozici, bude Thierry Neuville. Belgičan bude muset kvůli vítězství v Monte Carlu čistit v pátek trať. „Bude to těžký víkend,“ nedělá si iluze jezdec Hyundai.

Na shakedownu obsadil Neuville páté místo. Pětinásobný vicemistr světa se rozhodl absolvovat pouze tři průjezdy. Na tom prvním navíc musel jeho spolujezdec Martijn Wydaeghe řešit potíže s interkomem. Kvůli nim musel navigátor mluvit do mikrofonu od svých sluchátek, která používá na přejezdu. Měl tak plné ruce práce - zatímco levou si přidržoval mikrofon, v pravé měl rozpis.
Lídr šampionátu Thierry Neuville vyhlíží těžký víkend. Foto: Hyundai Motorsport


Šestý čas zajel Elfyn Evans, sedmý Takamoto Kacuta a osmý Grégoire Munster. S vozem Rally1 startuje tento víkend i Lorenzo Bertelli. Italský soukromník nastupuje s Toyotou GR Yaris a na shakedownu obsadil jedenáctou pozici.

Bertelliho porazili mimo jiné i Oliver Solberg a Georg Linnamäe, kteří obsadili první dvě místa v klasifikaci WRC2. Třetí čas zajel Mikko Heikkilä.

Výsledky WRC 3 mohou naplňovat nadějí české fanoušky. Zvítězil sice Mille Johansson, hned za ním ale skončili vítěz z Monte Carla Jan Černý a Filip Kohn. Johansson skončil první i v rámci juniorské klasifikace.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Hyundai Motorsport

Komentáře ke článku