Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Citroën C5 Aircross

Citroën C5 Aircross

Kompaktní SUV už i v evropské podobě

 

Citroën rozšíří svou nabídku v segmentu SUV o evropskou verzi vozu C5 Aircross

C5 Aircross je důležitým modelem v modelové ofenzivě zahrnující novou generaci C3, C3 Aircross, modernizaci C4 Cactus a zcela nové Berlingo. Citroën C5 Aircross vloni představil ve verzi pro čínský trh. Nyní přihází i v evropské podobě.

Citroën C5 Aircross se od konkurence i od příbuzných modelů v rámci skupiny PSA odlišuje výraznými grafickými prvky, jako jsou ochranné prvky Airbump, známé z modelů Cactus a C3 Aircross, velkými koly o průměru 720 mm, světlou výškou 230 mm a dvoubarevnými střešními nosiči. Výrazné řešení přídě je obdobné jako u nových modelů C3, C3 Aircross, C4 Cactus nebo Berlingo. 

Nové SUV C5 Aircross je dalším modelem uváděným v rámci programu Citroën Advanced Comfort. Tento program je vyjádřením snahy Citroënu nabízet nejpohodlnější a nejvíce variabilní SUV ve svém segmentu. Proto je vybaven pérováním s tlumiči s hydraulickými dorazy PHC (Progressive Hydraulic Cushions) a sedadly Advanced Comfort. Přední sedadla mohou být vybavena i vícebodovou masážní funkcí s volbou z pěti programů. Opěradla zadních sedadel jdou sklopit do úhlu 27°. Nabízí rovněž jedinečnou modularitu díky třem zadním samostatným posuvným a sklopitelným sedadlům.

Typické pro nové modely Citroënu jsou mimořádně rozsáhlé možnosti personalizace vnějšího vzhledu a pět stylů interiéru.

Základní informace: 

Technika

Ve světové premiéře bylo u modelu C5 Aircross použito pérování s tlumiči s hydraulickými dorazy PHC (Progressive Hydraulic Cushions), které zlepšuje kontakt s vozovkou, lepší odfiltrování nerovností a komfort jízdy typický pro vozy značky Citroën.

Poháněna jsou jen přední kola. Díky systému Grip Control společně s pneumatikami Mud & Snow 19ʺ a funkcí kontroly jízdy ze svahu HADC (Hill Assist Descent Control) zvládne i jízdu v terénu. Grip Control je vylepšený inteligentní protiprokluzový systém zabudovaný do počítače ESP. Řídí záběr předních kol podle řidičem volených pěti režimů (Standard, Písek, Terén, Sníh a ESP Off).

Od konce roku 2019 bude C5 Aircross jako první Citroën nabízen se systémem Plug-In Hybrid (PHEV) s dojezdem 60 km na čistě elektrický pohon.

Asistenční systémy

Ve výbavě je celkem 20 asistenčních systémů (mj. Active Safety Brake, sledování mrtvého úhlu, adaptivní tempomat s funkcí Stop) včetně systému Highway Driver Assist pro autonomní řízení 2. úrovně.

Infotainment a konektivita

Citroën C5 Aircross je vybaven přístrojovou deskou s digitálním displejem TFT 12,3" a dotykovým 8" HD displejem.

Funkce Mirror Screen je kompatibilní se systémy Android Auto, Apple CarPlay a MirrorLink.

Citroën Connect Nav je navigační 3D systém s mobilním připojením, který je spojen s webovými službami jako je TomTom Traffic, které poskytují informace o dopravní situaci v reálném čase, o umístění a cenách čerpacích stanic a parkovišť atd.

Citroën Connect Box s balíčky Pack SOS & Assistance je služba zajišťující nouzové nebo asistenční volání s lokalizací vozu, která je k dispozici zdarma a nevyžaduje žádné přihlášení.

Kamera ConnectedCAM Citroën je Full HD kamera zabudovaná do držáku vnitřního zpětného zrcátka. Funguje nezávisle na multimediálním systému vozu a využívá GPS.

Cena

Zahájení prodeje se plánuje na konec roku 2018. 

Klíčová fakta 

Místo výroby: Rennes - La Janais (Francie)

Předchůdce: Citroën C4 Aircross (2012-2017)

Příbuzní: Peugeot 3008/5008, Opel Grandland X

Hlavní konkurenti: Renault Kadjar, Nissan Qashqai, Volkswagen Tiguan

Koncepce: motor vpředu napříč, pohon předních kol

Platforma: PSA EMP2

Karoserie: pětidveřové pětimístné SUV

Motory: zážehové 1,2 PureTech 130 (96 kW) a 1,6 PureTech 180 (132 kW), vznětové 1,5 BlueHDi 130 (96 kW), 1,5 BlueHDi 130 (96 kW) a 2,0 BlueHDi 180 (132 kW)

Převodovky: šestirychlostní přímo řazená nebo osmistupňová automatická

Délka: 4510 mm

Rozvor náprav: 2730 mm

Objem zavazadlového prostoru: 580 - 720 l/až 1630 l

Co stojí za pozornost: pérování s tlumiči s hydraulickými dorazy PHC

 

 

 

Komentáře ke článku