Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Bonato přeskočil Paddona, Ostberg v problémech

Bonato přeskočil Paddona, Ostberg v problémech

Rallye Kanárské ostrovy – pátek

Po pátečním programu Rallye Kanárské ostrovy má k triumfu nejblíže Yoann Bonato. Francouz se do čela dostal poté, co vyhrál čtyři z celkových šesti rychlostních zkoušek druhého dne. Lídr šampionátu a vítěz čtvrteční superspeciálky Hayden Paddon se sice propadl, venku ze hry o vítězství ale není. Na Bonata totiž ztrácí 11 sekund a patří mu druhá pozice. Potíže postihly Madse Ostberga. Nor nabral dopoledne velkou časovou ztrátu kvůli poškozené poloose a nyní je až dvacátý třetí. Z českých jezdců si vede lépe dvanáctý Jan Černý. Filip Mareš se propadl na 16. příčku.

V pátek čekalo na posádky celkem 88,72 ostrých kilometrů. Ty byly rozloženy do šesti rychlostních zkoušek. Jelo se ale pouze na třech úsecích, z nichž každý byl na programu poprvé dopoledne a podruhé odpoledne. Konkrétně šlo o testy Gáldar (14,95 kilometrů), Tejeda (10,41 kilometrů) a Santa Lucía (19 kilometrů).

Zpočátku se nezdálo, že by to měl být na konci dne právě Bonato, komu bude patřit celkové vedení. Jezdec s vozem Citroën C3 Rally2 totiž do pátečního programu vstupoval až jako dvanáctý muž průběžného pořadí. Po první erzetě dne, která se jela na zčásti mokrém asfaltu, se navíc propadl na 14. pozici.

Pak ale začal posun vzhůru. Nejprve ho vítězství na třetí rychlostní zkoušce dostalo na čtvrtou příčku. Když triumfoval na další erzetě, už byl druhý a na lídra Efréna Llarenu ztrácel jen sedm desetin. Španěl ale vzápětí dostal desetisekundový trest, neboť vyšlo najevo, že ve čtvrtek neprovedl pořádně jeden z povinných donutů. Spadl tak až na čtvrté místo a Bonato se ujal vedení. Odpoledne vyhrál Francouz další dvě erzety a do soboty půjde jako lídr s náskokem 11 sekund.

„Svou ženu sice miluji, své pneumatiky a auto ale také,“ žertoval Bonato po dojezdu. „Byl to opravdu perfektní den. Auto a pneumatiky fungovaly skvěle, jezdec a spolujezdec také nebyli špatní. Zažili jsme dobrý den, když tedy pomineme první rychlostní zkoušku. Ta se jela ráno v mokrých podmínkách. Jsme sice trochu překvapení, musíme ale pokračovat tak jako doposud. To bude nejdůležitější,“ uvedl.

Ani pro Paddona nebyla záludná úvodní páteční erzeta snadná. Spadl po ní totiž až na 11. místo. Postupně se ale propracovával vzhůru a jednu rychlostní zkoušku dokonce vyhrál. Nyní je druhý za Bonatem.

Hayden Paddon se propadl na druhé místo. Foto: FIA ERC



Zajímavě rozehraný je po pátku i boj o třetí místo. Tu sice má ve svém držení Mathieu Franceschi, Francouz má ale náskok pouhých sedmi desetin před Efrénem Llarenou. Úřadující šampion by tak byl třetí, pokud by nedostal zmíněnou desetisekundovou penalizaci.

V čele soutěže se během pátku ukázali i Jan Solans s Andreou Nucitou. Zatímco Solans převzal vedení po první rychlostní zkoušce, Nucita po druhé. Solans, který nejede o body do ME, ale nakonec zakončil pátek na osmém místě. Na jeho pádu měl podíl i defekt pneumatiky. Nucita je pátý. Jelikož ale ztrácí pouze 3,1 sekundy na Llarenu, stále může pomýšlet na stupně vítězů.

Černý přeskočil Mareše


Zatímco ve čtvrtek byl lepším z dvojice Čechů Filip Mareš, který zajel čtvrtý čas, v pátek se situace změnila. Nyní je na tom totiž lépe Jan Černý. Zatímco jezdec stáje Hyundai Canarias je celkově dvanáctý, Mareš se propadl na 16. pozici. Černého ale může těšit zejména pohled do klasifikace mistrovství Kanárských ostrovů. V ní je totiž první s pětisekundovým náskokem před Miguelem Ángelem Suárezem.

„To víte, že to mohlo být lepší. Soutěž si ale užíváme, rychlostní zkoušky jsou skvělé. Soustředím se na body do kanárského šampionátu,“ zhodnotil Černý svůj den.

Mareš nebyl příliš spokojen se svým výkonem v dopolední sekci: „Odpoledne to bylo mnohem lepší. Zlepšovali jsme se zkoušku po zkoušce. Snad si toto tempo přeneseme i do zítřejšího rána,“ věří Mareš.

Filip Mareš se propadl ze čtvrtého místa na šestnácté. Foto: Ondřej Beneda/Vandraq Studio

 

Ostbergovy vyhaslé naděje


Mads Ostberg po pátku rozhodně nemohl být spokojen. Nor se sice po první erzetě dne posunul na druhé místo, před druhou rychlostní zkouškou dne ale u něj došlo k poškození hnacího hřídele a ztrácel tak hodně času. Po druhém dni soutěže mu patří až 23. místo s téměř dvouminutovou ztrátou na lídra Bonata.

„Upřímně, byl to špatný den. Není snadné jet bez hnacího hřídele. V servisu jsme sice udělali několik velkých změn, ukázalo se však, že byly k horšímu,“ litoval Nor.

Mads Ostberg na druhé místo z Portugalska téměř jistě nenaváže. Foto: MRF Tyres



Radost nemůže mít ani Mikko Heikkilä. Fin sice při úvodním podniku v portugalském Fafe bojoval o vítězství, které ztratil až kvůli defektu na poslední rychlostní zkoušce, na Kanárech má ale k něčemu takovému daleko. Je až devatenáctý.

V sobotu čeká na posádky závěrečných šest rychlostních zkoušek.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: FIA ERC

Komentáře ke článku