Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Víkend plný citroënů

Víkend plný citroënů

Oslavy sto let značky přilákaly 60 000 nadšenců a 4200 vozidel

Tři prosluněné dny na vyprahlých loukách kolem majestátní zříceniny hradu La Ferté-Vidame znovu potvrdily, že žádná jiná značka nemá tolik nadšených příznivců jako Citroën. Tisíce automobilů z nejrůznějších období její stoleté historie zaplnily prostory pečlivě rozdělené podle modelů a historických období. Stovky „kachen“ 2CV, Traction Avantů či „déesek“ nikoho nemohly překvapit, ale jen těžko si bylo možné předem představit takové množství stále elegantních vozů SM nebo nejstarších modelů pamatujících úplné začátky značky před sto lety.

Citroën Siecle

K vidění byly nejen nekonečné řady slavných modelů, ale i nevídané množství unikátních variant, nákladní vozy, autobusy i soutěžní a závodní auta. Jejich dokonalý technický stav dokumentoval vášeň, jakou tyto vozy probouzejí u svých majitelů.

Samozřejmě nechyběly odkazy na Četníka ze St. Tropez a jeho Méhari, první prototypy 2CV, luxusní prezidentské limuzíny či třínápravové sanity a jiné speciály včetně DS Coupé. Kolikrát jste ale viděli model SM s motorem Maserati V8 (byl vyroben jediný kus)?

Citroën Siecle

Pokud některý z návštěvníků propadl kouzlu citroënů, měl zde mimořádnou možnost v aukci si některý z vozů pořídit. V nabídce přitom nebyla jen tak ledajaká auta, ale například i prototyp M45 s motorem Wankel z roku 1969, koncept Tubik z roku 2011 nebo vůz C-Elyssée, s nímž získal J. M. López tři tituly mistra světa v závodech WTCC.

Citroën Siecle

V centru všeho dění byla oficiální expozice značky Citroën, kde návštěvníky vítali nejvyšší představitelé v čele s generální ředitelkou Lindou Jacksonovou. Zde se propojovala slavná historie, reprezentovaná mnoha exponáty z firemního muzea, s úspěšnou současností v podobě akčních modelů 100 Ans Origins a náznaky nejbližší budoucnosti, zastoupené koncepty elektromobilů Ami_One a 19_19.

Citroën Siecle

V areálu, kde před tři čtvrtě stoletím probíhaly první tajné testy modelu 2CV, zdaleka nešlo jen o auta. Akce Rassemblement du Siecle (Setkání století) byla především ideální příležitostí k setkání lidí, kteří jsou naladěni na stejnou notu a mají si toho hodně co říci. Mohli si vyměnit zkušenosti s péčí o své čtyřkolové klenoty, ale také se přesvědčit, že podobně „postižených“ jich jsou po světě tisíce.

Citroën Siecle

Oslavy 100 let od založení značky Citroën tím ale zdaleka nekončí. S jejími historickými i novými modely bude možné se setkat a mnohé také vyzkoušet i během Setkání 100 let značky Citroën v sobotu 7. září na Letišti Letňany. Program bude začínat v 10 hodin, konec akce je plánován na 18 hodin.

Citroën Siecle
Citroën Siecle

Komentáře ke článku