Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Nejlépe se o pneumatiky starají Pražáci

Nejlépe se o pneumatiky starají Pražáci

V průzkumu předčili Češi Slováky

V dubnu se v České a Slovenské republice uskutečnil průzkum v rámci kampaně Continental Vision Zero. Úkolem speciálně vyškoleného týmu bylo změřit hloubku dezénu pneumatik, která je rozhodující pro jízdní vlastnosti vozu zejména na mokré vozovce.

Podařilo se shromáždit data od 1635 vozidel, z toho od 912 v Česku a 723 na Slovensku. V porovnání na dálku byli nakonec úspěšnější čeští řidiči.

Více než za polovinou životnosti, tedy s menším než čtyřmilimetrovým vzorkem, mělo pneumatiky 16 % u nás kontrolovaných aut, u našich východních sousedů jich ale bylo více než 22 %. Mezi městy v ČR se na nejvyšší příčce umístila Praha, kde se objevilo jen 8,5 % hříšníků. Na opačném pólu se s 21 % ocitla Ostrava. Nelichotivého prvenství dosáhli slovenští šoféři v počtu automobilů s hloubkou dezénu letních gum pod zákonem stanoveným limitem 1,6 mm. Bylo jich přistiženo deset, zatímco v Česku pouze dva.

Dostatečná hloubka dezénu je základem bezpečné jízdy. Na pneumatikách opotřebovaných na 1,6 mm nebo méně se stává riskantní záležitostí. Nedostatečná je odolnost vůči akvaplaningu za deště, prodlužuje se brzdná dráha na mokru a zvyšuje se také riziko různých mikrodefektů,“ uvedl Juraj Ižvolt, šéf divize marketing společnosti Continental Barum s.r.o.

Komentáře ke článku