Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Digitální mozek šampiona

Digitální mozek šampiona

O vítězi stále více rozhoduje elektronika

O úspěchu v motoristickém sportu rozhodují nejen výkony jezdců, ale také výsledky práce inženýrů a techniků v zázemí. Stále důležitější roli přitom hraje elektronika, která umožňuje analyzovat obrovská množství dat, získaných během provozu.

Elektronické řídicí moduly vyspělých závodních vozů a motocyklů jsou skutečnými digitálními mozky. Například každý speciál Cupra TCR je vybaven 55 senzory, které poskytují informace o nejrůznějších parametrech, například o rychlosti jízdy, teplotě pneumatik nebo provozních stavech motoru.

 

Získaná data ze závodů je třeba pečlivě analyzovat

 

Každý z jeho čtyř řídicích modulů zpracovává informace rychlostí 16 milionů příkazů za sekundu. Dva jsou součástí motoru, další dva jsou uloženy v kokpitu. Jsou vzájemně propojené a souběžně řídí motor, elektrickou soustavu, palubní počítač a převodovku,

Podobně zaznamenává toto zařízení na motocyklu Ducati Desmosedici GP až 10 000 údajů o provozních vlastnostech po celou dobu jeho jízdy na okruhu. Řídicí jednotka může například ovlivnit reakci zadního kola v závislosti na povrchu vozovky nebo povětrnostních podmínkách.

V průběhu závodního víkendu vznikne přibližně 25 GB dat, která pak musejí experti pečlivě analyzovat.

 

Komentáře ke článku