Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Renault Kangoo Z.E.

Renault Kangoo Z.E.

Lehký užitkový vůz s elektrickým pohonem

Renault Kangoo Z.E. je průkopníkem na evropském trhu s elektrickými dodávkami, na kterém zaujímá vedoucí postavení.
Na český trh jsou uvedeny dvě délky karoserie - základní Kangoo Z.E. (4282 mm) a Kangoo Maxi Z.E. (4666 mm). Obě jsou k dispozici jako dvoumístný furgon, Maxi i jako pětimístné kombi.

Poslední modernizace modelu Kangoo Z.E. přináší akumulátor s větší kapacitou, nový trakční elektromotor, výkonnější nabíječku, tepelné čerpadlo integrované do klimatizace a on-line služby.

Nový akumulátor je výsledkem vývoje společností Renault a LG Chem. Kangoo Z.E. nabízí díky novému akumulátoru Z.E. 33 (33 kWh) dojezd na jedno nabití až 270 km dle NEDC, resp. 200 km v reálných podmínkách (v zimě při -5 °C to je 135 km). V nejnáročnějším režimu Pošta podle interní metodiky Renaultu s častými zastávkami a rozjezdy při doručování po městě to je rovněž 200 km a v zimě při -5 °C 100 km.

Nový trakční elektromotor R60 o výkonu 44 kW (60 k) a točivém momentu 225 N.m pochází kompletně z dílny značky Renault. Má vyšší účinnost díky optimalizovanému řízení využití akumulátoru. 

Kangoo Z.E. je vybaveno nabíječkou nové generace, která podporuje nabíjení střídavým proudem o výkonu až 7 kW AC. Díky tomu je s dobíjecí stanicí Wall Box 7 kW na plnou kapacitu nabito do šesti hodin. Vůz v mírném klimatu umožňuje dobití na 35 km dojezdu za asi hodinu. Kangoo Z.E. je standardně vybaveno kabelem pro dobíjení z Wall Boxu nebo z veřejně dostupné stanice. Zkušenost ze zahraničí ukazuje, že 98 % uživatelů svůj vůz nechává dobíjet přes noc v sídle firmy.

Důležitou inovací je tepelné čerpadlo propojené s klimatizací, které.je k dispozici na přání. Tepelné čerpadlo umožňuje zvýšit dojezd vozu za chladného počasí, protože omezí využití elektrických odporů používaných při konvenčním topení. Kangoo Z.E. je vůbec prvním užitkovým elektrickým vozem, který je jím vybaven. Přes chytrý telefon nebo přes ovladač u volantu je možno nastavit čas vychlazení nebo vyhřátí kabiny před jízdou. 

Specifickou vlastností elektrických vozidel je jejich nezvykle tichý provoz. Proto jsou vozy Renault Kangoo Z.E vybaveny systémem Z.E. Voice, který při jízdě ve městě do rychlosti 30 km/h automaticky uměle vytváří zvuk, aby si chodci všimli případného blížícího se vozidla. 

Aplikace Z.E. Trip, dostupná prostřednictvím navigačního systému Renault R-Link, řidiči umožňuje lokalizovat veškeré dobíjecí stanice pro veřejnost v hlavních evropských zemích.

Služba My Z.E. Connect umožňuje přístup k údajům o vozu z chytrého telefonu nebo z počítače připojeného k internetu, ať už jde o stav nabití, dojezd vozu s aktuálním nabitím, historii dobíjení nebo nastavení varovných hlášení a doporučení.

My Z.E. Inter@ctive zajišťuje komunikaci s vozem z chytrého telefonu nebo z počítače připojeného k internetu. Jejím prostřednictvím lze přednastavit optimální teplotu vozu (spuštění vyhřívání nebo vychlazení vozu v přednastaveném čase) či nastavit dobíjení (zvolení času dobíjení, využití nejvýhodnějších sazeb elektrické energie nebo dobíjení v době, kdy je k dispozici maximální výkon).

Klíčová fakta
Místo výroby: Mauberge, Francie
Předchůdce: -
Příbuzní: Renault Kangoo, Renault Zoe
Hlavní konkurenti: Nissan E-NV 200, Peugeot Partner Electric
Koncepce: elektromotor vpředu, pohon předních kol
Platforma: Rennault C
Karoserie: 2/5místná, 4dveřová skříňová (furgon)
Motory: elektromotor 44 kW
Délka: 4282 mm, resp. 4666 mm (verze Maxi)
Rozvor náprav: 2609 mm, resp. 3081 mm (verze Maxi)
Objem nákladového prostoru: 3,0 m3/4,0 m3 (verze Maxi, 5místná Maxi Combi 2,4 m3)
Užitečná hmotnost: 621 kg/595 kg (verze Maxi, Maxi Combi 632 kg)
Základní cena bez DPH: 699 900 Kč/729 900 Kč (Maxi)/759 900 Kč (Maxi Combi)

 

Komentáře ke článku