Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Na fantoma vyzraje adaptivní tempomat

Na fantoma vyzraje adaptivní tempomat

Ford simuloval běžný dálniční provoz

Ford ve spolupráci s vědeckými pracovníky z Vanderbiltovy univerzity v americkém Nashvillu se zabýval otázkou, jak zabránit vzniku tzv. fantomových zácp na dálnicích. Ty má na svědomí lidská faktor. Přesněji řečeno, spěchající řidiči, nedodržující bezpečnou vzdálenost a nutící ostatní k prudkým změnám rychlosti a brzdění. Ukázalo se, že řešením těchto komplikací je adaptivní tempomat. Ten samočinně reguluje rychlost jízdy tak, aby udržel stálý odstup od vozidla jedoucího vpředu.

Na uzavřeném testovacím polygonu Fordu simulovalo 36 řidičů běžný dálniční provoz s využitím adaptivního tempomatu. Následně pak jezdili po stejné trase znovu, ale akcelerovat a brzdit museli už sami. Při aktivaci adaptivního tempomatu měl brzdný manévr mnohem menší dopady na plynulost dopravy. Přínos se projevil i tehdy, když zařízení využívala jen třetina vozů.

Dřívější výzkumný projekt, vedený Střediskem výzkumu a inovací Fordu z německých Cách a financovaný Evropskou unií, přinesl poznatek, že automobily vybavené adaptivním tempomatem a funkcí upozornění na hrozící čelní náraz mohou zmírnit dopady přinejmenším u pěti procent dálničních nehod se zraněním. Motoristé také mohou ušetřit více než tři miliony hodin ročně, promarněné v dopravních zácpách, a snížit spotřebu paliva o tři procenta.

 

 

Komentáře ke článku