Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Mercedes-Benz třídy A

 Mercedes-Benz třídy A

Malý prémiový sedan poprvé v nabídce

Mercedes-Benz přichází do prémiového segmentu malých aut s nesmírně elegantní karoserií. Tuto krajně nepravděpodobnou verzi jsme před lety mohli vidět jen v Číně. Nyní ale přichází nový Mercedes-Benz třídy A sedan s karoserií, která, jak bylo už uvedeno, vyniká i skvělou aerodynamikou.

Mercedes A sedan

Ve snaze o co nejlepší aerodynamiku Mercedes-Benz v posledních letech dosahuje nejlepší výsledky. Sedan třídy A se součinitelem aerodynamického odporu cx = 0,22 se v tomto ohledu stává absolutně nejlepším sériovým automobilem světa. Snížení aerodynamického odporu bylo dosaženo mj. díky kompletně zakrytovanému podvozku, speciálně tvarovanými blatníky, aby kolem kol vznikaly co nejmenší turbulence, a aktivním klapkám v předním nárazníku. Za zmínku stojí i odtrhová hrana na víku zavazadlového prostoru, potlačující vztlak ve vyšší rychlosti.

Sedan sdílí technický základ s hatchbackem se stejným rozvorem náprav 2729 mm. Je pouze o 18 mm delší  - 4437 mm. Zavazadlový prostor má objem 420 l, tedy o 50 l víc než pětidveřový hatchback.

Mercedes A sedan

Stejně jako u hatchbacku dominují interiéru dva opticky propojené displeje, přičemž jeden slouží jako přístrojový panel a druhý je dotykový pro informační systémy a navigaci. Jako u hatchbacku lze využívat i hlasové ovládání některých funkcí, včetně klimatizace, rádia, navigace nebo kupříkladu otevírání panoramatické střechy. Systém funguje i v češtině.

Při uvedení na trh budou k dispozici pouze dva motory. Pod označením A 200 to je přeplňovaný zážehový čtyřválec 1330 cm3 vyvinutý ve spolupráci s Renaultem. Dosahuje výkonu 120 kW (163 k). Označení A 180d symbolizuje turbodiesel 1,5 l/85 kW (116 k), opět s původem u Renaultu, vybavený SCR. Oba se kombinují se sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou a pohonem předních kol.

Mercedes bude svůj nejmenší sedan vyrábět ještě do konce tohoto roku v mexickém Aguascalientes a napřesrok už v německém Rastattu.

Mercedes A sedan
Mercedes A sedan
Mercedes A sedan

 

 

Komentáře ke článku