Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Ložiska z Olomouce pro Porsche

Ložiska z Olomouce pro Porsche

Koyo vyrábí ložiska do sportovních aut na zbrusu nové lince

Olomoucká firma Koyo Bearings investovala přes 50 milionů korun do nákupu nové automatické linky na výrobu ložisek pro zákazníka Porsche. Zařízení představuje špičku ve svém oboru.

Ve firmě na okraji Olomouce, která se hlavně zabývá výrobou ložisek do osobních automobilů, kamionů a zemědělské techniky, v posledních pěti letech intenzivně investují do nových výrobních technologií. V tomto roce plánují proinvestovat 170 milionů korun. Jedním z největších nákupů je nová automatická linka. Navrhli ji zaměstnanci firmy a je do ní zapojeno 11 strojů, které propojují automatické dopravníky. Její obsluhu tvoří jen jeden zaměstnanec, přitom dokáže vyrobit 600 000 ložisek ročně, která poputují do Německa k zákazníkovi Porsche. Stroje jsou z České republiky, Slovenska a Japonska. Přesnost výroby je v jednotkách mikronů, což znamená přibližně desetinu tloušťky lidského vlasu.Olomoucká ložiska najdou své využití v modelech nejnovější modelové řady značky.

Koyo Bearings

Firmě se daří. V minulém roce vyrobila rekordních 16 milionů ložisek, které putovaly do celého světa. Tržby stouply o 6 %, v tomto roce je v plánu 7% růst. Na přelomu kalendářního roku bude následovat výstavba druhé kalící pece, která se stane největší jednorázovou investicí od založení firmy v roce 2001.

Ložiska se v důsledku přísných emisních požadavků regulátorů a požadavků automobilek na snížení hlučnosti a zvýšení životnosti rychle vyvíjejí a s nimi i výrobní zařízení, na kterém je firmy vyrábí. Tlak na automatizaci, použití robotů a digitalizaci výroby roste také z důvodu nedostatku pracovní síly.

Koyo Bearings

 

Komentáře ke článku