Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Nejočekávanější elektromobily v příštím roce

Nejočekávanější elektromobily v příštím roce

Máme se na co těšit?

Elektromobilita je stále na vzestupu a občané se musí chtě nechtě adaptovat. Zdá se, že příští rok čeká elektrické vozy velký boom. Největší žně budou v kategorii SUV. Automobilky se tiše připravují a většina z nich má již pro příští rok nachystané nějaké hybridy. My vám dnes ukážeme ty nejočekávanější elektromobily v roce 2019.

Audi E-Tron

Audi e-tron v poušti

První plně elektrické Audi, které se bude sériově vyrábět, nese jméno E-Tron. Jde o pětimístné SUV s pohonem všech čtyř kol. Velikostně má zapadat mezi modely Q5 a Q7. Dojezd má být velice slušných 400 kilometrů. To vše s velmi příznivou dynamikou a luxusním prostředím na palubě. Zrychlení na 100 km/h je otázkou 5,7 sekundy. Maximální rychlost je omezena na 200 km/h. Vůz by samozřejmě zvládl víc, ale je limitován rychlým vybíjením baterií ve vysokých rychlostech. Předprodej bude zahájen již začátkem příštího roku a ceny začínají na částce 2 091 900 Kč.

Mercedes-Benz EQC

V druhé polovině příštího roku se k prvním zájemcům dostane i první elektrický vůz od Mercedesu. Půjde také o SUV a dojezd činí taktéž 400 km (dle norem WLTP). Téměř dvou a půl tunový mastodont zvládne díky masivnímu točivému momentu stovku za 5,1 vteřiny. Mercedes myslí hodně na přírodu a tak jsou například potahy sedadel z recyklovaných PET lahví. Celkově je z recyklovaných materiálů ve voze sto součástek. Ceny zatím nejsou známy.

Porsche Taycan

A další prvotina, tentokrát od Porsche. Nový Taycan má začít pomalu razit novou cestu pro Porsche, které má svůj cíl v uspokojení náročných řidičů. Zde už jsou rychlostní parametry o dost podstatnější. Dvojice synchronizovaných elektromotorů disponuje výkonem 600 k. To stačí ke zrychlení z 0 na 200 km/h za necelých dvanáct sekund. Dojezd by měl činit 500 km, ovšem podle staré metodiky. Cena se očekává nad hranicí dvou milionů korun.

Volkswagen I.D.

Rodina Volkswagenu I.D. dorazí v polovině příštího roku. Má způsobit revoluci ve všeobecném vnímání elektromobilů. Základní model, kterým bude kompaktní hatchback, má totiž přijít na stejné peníze jako dieselový Volkswagen Golf. Následovat jej má varianta crossover ID Crozz a to vše završí elegantní minibus ID Buzz. Dojezd má u všech variant činit 400 kilometrů. Na prvním modelu si Volkswagen dá opravdu záležet, chce totiž očividně lidem ukázat dostupný elektromobil dříve, než to v Evropě udělá americká Tesla.

Aston Martin Rapide E

A nyní něco z exkluzivního světa. Elektrické variace modelu Rapide vznikne pouze 155 kusů a půjde o první elektromobil od automobilky Aston Martin. Vůz má dosahovat impozantního výkonu 610 koní a všechny se mají přenášet na zadní nápravu. To je velmi neobvyklé a bude zajímavé sledovat, jak se zadní náprava s tak velkým náporem točivého momentu popere. Vzhledem k relativně malé kapacitě baterií bude dojezd jen lehce nad 300 km. Model se představí až na konci příštího roku. Očekává se vysoká cenovka.

Další zavedené automobilky budou tento trend následovat v roce 2020. Do boje se značkami Mercedes-Benz a Audi se pustí i BMW. Nejzajímavější bude sledovat práci Volkswagenu s rodinou I.D.. Ta by měla otevřít zcela nové dveře do elektromobility a udělat ji konečně dostupnou. Jak to dopadne, si ale musíme ještě chvíli počkat.

Komentáře ke článku