Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Kia Ceed

Kia Ceed

Třetí generace kompaktního hatchbacku a kombi

Kia oficiálně zahájila prodej třetí generace modelu Ceed s karoserií hatchback a kombi Sportswagon. Nejprodávanější model značky Kia na českém trhu přichází se zjednodušeným jménem.

Kia Ceed

Design nové generace se opět zrodil v evropském studiu Kia ve Frankfurtu pod vedením evropského šefdesignéra Gregory Guillauma a vedoucího návrháře Kia Petera Schreyera. Vzhled modelu Ceed navazuje na sportovní a emotivní charakter fastbacku Stinger.

Třetí generace je postavená na nové podvozkové platformě Kia K2. Rozvor zůstal 2650 mm, přičemž přední převis se zkrátil o 20 mm a zadní se naopak prodloužil o 20 mm. Při podobných rozměrech jako předchůdce má nový Ceed s objemem 395 l o 15 l větší zavazadlový prostor. Také Ceed Sportswagon má větší zavazadlový prostor o objemu 625 l.

Kia Ceed

Základní informace

Technika

Zážehové motory s přeplňováním turbodmychadlem a přímým vstřikováním benzinu jsou tříválec 1,0 l T-GDi a nový 1,4 l T-GDi, nahrazující 1,6 l GDI. Oba jsou vybaveny filtrem pevných částic. K dispozici je i nadále nepřeplňovaný čtyřválec 1,4 l CVVT s vícebodovým vstřikováním. Nabídku doplňují dvě výkonové verze nového turbodieselu 1,6 l CRDi se systémem selektivní katalytické redukce (SCR), využívajícím kapalinu AdBlue.

Podvozek byl doladěn pod dohledem bývalého šéfa BMW M Alberta Biermanna. Výsledkem je významné zlepšení ovladatelnosti a jízdních vlastností, což se projevuje jak lepším zvládáním nerovností, tak i lepší stabilitou ve velké rychlosti. Standardní výbavou je stabilizační systém VSM (Vehicle Stability Management) a vektorování točivého momentu pomocí inteligentního přibrzďování vnitřních kol, které potlačuje nedotáčivost v zatáčkách.

S využitím systému Drive Mode Select pro přepínání jízdních režimů může řidič upravit účinek posilovače řízení a charakteristiku motoru.

Kia Ceed

Asistenční systémy

Ceed je jako první model Kia prodávaný v Evropě vybaven systémem následování vozidla v jízdním pruhu LFA (Lane Following Assist), představující autonomní řízení 2. úrovně, který sleduje vpředu jedoucí vozy a rozpoznává vodorovné dopravní značení pro udržování automobilu v daném pruhu. Systém ovládá zrychlování, brzdění a řízení podle kolony vozidel vpředu. Sledování vozidla v jízdním pruhu funguje pro rychlost od 0 do 130 km/h.

Z dalších systémů, dodávaných za příplatek, vyzdvihněme pokročilý adaptivní tempomat (Smart Cruise Control) s funkcí Stop & Go, sledování mrtvých úhlů, upozornění na přijíždějící vozidla v příčném směru při couvání a autonomní nouzové brzdění.

Standardní výbavou je systém autonomního nouzového brzdění FCA rozpoznávající automobily, pevné překážky a v příplatkové výbavě i chodce.

Kia Ceed

Infotainment a konektivita

Vrcholem nabídky je audiosystém s navigací a dotykovým osmipalcovým displejem, včetně online služeb Kia Connected Services s podporou od TomTom. Systém umožňuje propojení s chytrými telefony prostřednictvím Apple CarPlay a Android Auto.

Nejúspornější verze

Nový turbodiesel 1,6 l CRDi/85 kW se šestirychlostní přímo řazenou převodovkou má emise CO2 101 g/km v kombinovaném cyklu (podle WLTP a přepočtu na NEDC 2.0), což odpovídá 3,8 l nafty /100 km.

Cena

Základní pořizovací cena pětidveřové varianty Ceed hatchback s motorem 1,4 CVVT/73 kW ve výbavě Comfort je pro český trh stanovena na 379 980 Kč. V nejvyšší výbavě Exclusive s motorem 1,6 CRDi SCR 7DCT je za 564 980 Kč. Základní cena kombi Ceed Sportswagon je o 25 000 Kč vyšší. Ceny jsou včetně DPH. Standardní je sedmiletá záruka Kia s omezením na 150 000 km.

Kia Ceed

Základní údaje      

Místo výroby: Žilina, Slovensko
Předchůdce: cee`d II. gen. (2012-2018)
Příbuzní: Kia Forte, Hyundai i30, Hyundai Elantra
Hlavní konkurenti: Volkswagen Golf, Opel Astra, Ford Focus, Renault Mégane
Koncepce: motor vpředu napříč, pohon předních kol
Platforma: Kia K2
Karoserie: pětidveřový pětimístný hatchback nebo kombi Sportswagon
Motory: zážehové - 1,4 CVVT (73 kW), 1,0 T-GDi (88 kW) a 1,4 T-GDi (103 kW), vznětové - 1,6 CRDi (85 kW a 100 kW)
Převodovky: šestirychlostní přímo řazená nebo sedmistupňová automatická DCT
Délka: 4310 mm (hatchback), resp. 4600 mm (Sportswagon)
Rozvor náprav: 2650 mm
Objem zavazadlového prostoru: 395 l/1291 l (hatchback) a 625 l/1694 l (Sportswagon)
Základní cena: od 379 980 Kč za hatchback 1,4 CVVT 100 k, resp. od 404 980 Kč za kombi Sportswagon

Kia Ceed

Komentáře ke článku