Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Štajf v Kataru napodobil Waldegaarda

Štajf v Kataru napodobil Waldegaarda

Historický úspěch české posádky

Parádní zápis do historie provedl Vojtěch Štajf. Se spolujezdkyní Veronikou Havelkovou vyhrál závěrečný podnik blízkovýchodního šampionátu v automobilových soutěžích, kterým byla Katarská rally.

Je to o to větší úspěch, že se stal po 32 letech prvním závodníkem z nearabské země, kterému se to podařilo. Naposledy se totéž povedlo legendárnímu Björnu Waldegaardovi s Toyotou Celica Turbo v roce 1986.

Česká posádka, jedoucí s vozem Škoda Fabia R5, využila odstoupení největšího favorita Nassera Al-Attiyaha v úvodní etapě a na svého nejbližšího pronásledovatele Adela Abdullaha si postupně vybudovala téměř pětiminutový náskok. 

Vojta Štajf vyhrál letošní Katarskou rally

Je mně líto Nassera, ale to se někdy stává. To je rallye. Ze začátku jsme jeli na jistotu, drželi se trochu zpátky a čekali, jestli Nassera nepotká nějaký problém,“ líčil svoji strategii nadmíru spokojený Štajf. „K tomu nakonec také došlo. Letošní mistrovství v tomto regionu bylo mimořádně náročné, protože všechny soutěže byly pro nás velkou neznámou a v podobných podmínkách jsem ještě nikdy nezávodil. A to je mně 44 let a rallye se věnuji polovinu této doby. Byla to veliká výzva.“ 

Česká posádka na cílové rampě 

V konečném pořadí seriálu obsadil Štajf druhé místo, 22 bodů za vítězem Al-Attiyahem.

Výsledky Katarské rally: 1. Vojtĕch Štajf (CZ)/Veronika Havelková (CZ), Škoda Fabia R5, 2. Adel Hussein (QAT)/Ziad Chehab (LEB), Ford Fiesta R5, 3. Abdullah Al-Kuwari (QAT)/Nasser Al-Kuwari (QAT), Mitsubishi Lancer Evo X, 4. Mohammed Al-Meer (QAT)/Ahmad Al-Fares (KWT), Mitsubishi Lancer Evo X, 5. Rashid Al-Mohannadi (QAT)/Yousef Juma (JOR), Mitsubishi Lancer Evo IX, 6. Henry Kahy (LBN)/Musa Djiyerian (JOR), Škoda Fabia 1.6...

Komentáře ke článku