Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Sesks si nenechal utéct domácí triumf, Mareš zdolal Caise

Sesks si nenechal utéct domácí triumf, Mareš zdolal Caise

Rallye Liepaja - neděle

Rallyeové mistrovství Evropy má prvního letošního dvojnásobného vítěze. Martins Sesks se totiž během závěrečných čtyř rychlostních zkoušek Rallye Liepaja nenechal připravit o domácí triumf a připsal si už druhé vítězství v řadě. Lídr šampionátu Hayden Paddon si pohlídal druhé místo a ani ve čtvrté letošní soutěži tak nechyběl na stupních vítězů. Bronz si z Lotyšska odváží Mads Ostberg. Z Čechů nakonec dopadl lépe Filip Mareš, který během závěrečného dne přeskočil Erika Caise a skončil jedenáctý. Zlínský jezdec skončil jen o pozici dále.

"Bylo to perfektní. Tento víkend byl opravdu výjimečný. Děkuji stáji MRF Tyres a všem, kteří nás podporovali," byl Sesks nadšený ze svého vítězství na domácí půdě.

Lotyšský závodník mohl zahajovat neděli s velmi dobrým pocitem. V sobotu totiž dokázal vyhrát hned čtyři z pěti uskutečněných rychlostních zkoušek. Do závěrečného dne tak vstupoval s náskokem 28,3 sekundy před druhým Haydenem Paddonem. A v neděli tento náskok ještě navýšil. Ze závěrečných čtyř testů totiž vyhrál tři včetně závěrečné powerstage a v cíli jeho náskok činil 41,4 sekundy.

Hayden Paddon sice Sesksovi podlehl, byl ale spokojen: "Porazit Martinse na jeho domácí půdě je vždy hodně těžké. Dělali jsme, co jsme mohli. Pravděpodobně nebylo možné ho tu porazit, navíc nejspíše měl v záloze dostatečnou rezervu. Například v Polsku se ho asi dalo porazit, ale tady je to vždy těžké," řekl Novozélanďan.

Stejně jako Sesks si i Paddon odnesl bonusové body ze závěrečné powerstage. Zajel na ní totiž druhý čas. Na vítězného Lotyše ale ztratil pouhou jednu tisícinu sekundy.

Martins Sesks pokračoval doma na vítězné vlně. Foto: FIA European Rally Championship



"V jedné ze šikan jsem to pokazil. To nás stálo určitě vteřinu, což je občas rozhodující. V šikanách je to tu vždy velice těžké. Při druhých průjezdech je to v nich už hodně rozježděné a je to jako když jedete po kolejích. Je tedy velice snadné v nich jet příliš rychle nebo naopak příliš pomalu. Kola se hodně protáčejí a občas jsem špatně přeřadil nebo něco podobného. Nebylo to ale nic dramatického," vysvětluje Paddon svou těsnou porážku.

Sesks díky svému vydařenému domácímu vystoupení stáhl svou ztrátu na Paddona. V průběžném pořadí nyní dvojici dělí rovných 30 bodů. Vzhledem ke skutečnosti, že při každém podniku je ve hře až 35 bodů, se tak může situace změnit už při nadcházející soutěži.

Zatímco Sesks v Lotyšsku triumfoval už podruhé, Paddon má na kontě jen jedno vítězství z úvodní soutěže v portugalském Fafe. Pro Novozélanďana ovšem hraje jeho konzistence. Ani v jednom podniku totiž letos nechyběl na stupních vítězů. Pro Seskse byl naopak začátek sezony složitý. V Portugalsku dojel po dvou defektech až jako dvanáctý a na Kanárských ostrovech skončil pouze osmý.

Hayden Paddon dál drží celkové vedení. Foto: Hyundai Motorsport

 

Ostberg uhlídal Virvese



Zatímco na čele uháněl přesvědčivě za vítězstvím Martins Sesks, boj o třetí místo byl po sobotě otevřenější. Mads Ostberg měl totiž náskok 5,9 sekundy před Robertem Virvesem.

Norský jezdec si ale během závěrečného dne situaci pohlídal. Již od prvního nedělního testu se začal rozestup mezi ním a Virvesem navyšovat. Definitivní hřebíček do rakve pro Virvesovy naděje na pódium přišel na závěrečné rychlostní zkoušce. Zde měl Estonec problémy s elektronikou. Nejenže mu tak Ostberg opět mohl uskočit, ale dokonce ho překonal i Josh McErlean. Ir Virvese porazil o 3,9 sekundy.

„Zlobilo mě zapalování. Takové věci se zkrátka dějí, když je potřebujete,“ uvedl Virves ironicky po dojezdu do cíle.

Pro Ostberga se jednalo o druhé letošní pódium. V březnu skončil ve Fafe druhý. Celkově mu patří třetí příčka.

„Jsem spokojen. Nebylo to sice perfektní, ale bojovali jsme na všech rychlostních zkouškách a dostali se na pódium. Musíme zůstat pozitivní. Byl to víkend, ve kterém jsme museli hodně bojovat, můžeme na tom ale stavět,“ byl Nor spokojen.

Mads Ostberg si dojel pro druhé letošní pódium. Foto: MRF Tyres

 

Mareš před Caisem



Z českých jezdců byl na tom po sobotě lépe Erik Cais. Zatímco zlínskému jezdci patřila 12. příčka, jeho krajan Filip Mareš figuroval na 15. pozici. V neděli se ale situace změnila. Zatímco Cais zůstal dvanáctý, Mareš nakonec obsadil 11. místo. V cíli dělilo dvojici Čechů pouze 6,8 sekundy.

Mareš v neděli dosáhl ve dvou erzetách na čtvrté místo. Jednou z nich byla i závěrečná powerstage, která znamenala dva bonusové body. Nálada ale u Mareše nebyla nejlepší.

„Hned první rychlostní zkoušku jsem v oblacích prachu dost pokazil. Na další rychlostní zkoušce se mi ale oproti tomu podařilo zajet čtvrtý čas. Poté jsme to dokázali ještě dvakrát zopakovat, hlavně na powerstage si toho dost vážím. Přidali jsme i druhý čas na městské superspeciálce a další časy v nejlepší desítce. Sice jsem si nesplnil svůj vytyčený cíl a z celkového výsledku vyloženě nejásám, ale motivuje mě, že jsme se alespoň na několika RZ dokázali vklínit mezi jezdce, kteří na šotolině vyrostli a mají na ní odjeto tisíce ostrých kilometrů, spousta z nich i ve WRC,“ hodnotil svůj výkon.

Při chybě na první rychlostní zkoušce v sobotu ztratil Mareš podle svých slov 20 sekund. Pokud bychom tuto ztrátu z jeho výsledného času odečetli, posunul by se na deváté místo před úřadujícího šampiona Efréna Llarenu a Simoneho Campedelliho. Takto ale skončil devátý Llarena. Ten se před závodem rozhodl přesednout z novějšího modelu Škoda Fabia RS Rally2 do starší Fabie Rally2 Evo, se kterou loni získal titul. Zatímco v sobotu ho ale trápilo palivové čerpadlo, v neděli nedostatek výkonu.

Filipa Mareše mrzela chyba na první rychlostní zkoušce. Foto: Ondřej Beneda/Vandraq Studio



Podobně jako Filip Mareš hodnotil své vystoupení i Erik Cais: „Nemůžu říct, že bych byl spokojený. Výsledek dobrý není, to si musíme nalít čistého vína. Výkon nebyl ideální. Špatně bylo, že jsem nedokázal dobře odhadovat přilnavost cesty, zbytečně jsem jezdil moc smykem a přicházel o rychlost a tím pádem o potřebný čas,“ nešetřil sebekritikou.

V ERC 3 si dojel pro další letošní vítězství Jon Armstrong. V ERC 4 i v juniorském hodnocení byl nejlepší Ola Nore.

Pátý letošní podnik se uskuteční o víkendu 6.-8. července. Bude jím zbrusu nová Skandinávská rallye.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: FIA European Rally Championship

 

Komentáře ke článku