Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Csomós kráčí za domácím triumfem

Csomós kráčí za domácím triumfem

Maďarská rallye – sobota

Poslední podnik letošního ME v rallye by mohl skončit triumfem domácího závodníka. Sobotnímu programu totiž v Maďarsku kraloval Miklós Csomós. Závodník jedoucí s vozem Škoda Fabia Rally2 evo byl nejrychlejší na pěti z celkových sedmi rychlostních zkoušek a do závěrečného dne půjde s náskokem 22,6 sekundy před Madsem Ostbergem. Z Čechů je na tom nejlépe i nadále Erik Cais, který drží čtvrté místo. Vystoupení pátečního lídra Mikolaje Marczyka skončilo havárií.

„Bylo to fantastické. Toto byl přesně jeho styl. Drželi jsme se plánu, o kterém jsme mluvili ráno,“ neskrýval svou spokojenost Csomósův spolujezdec Viktor Bán. „Jsme hodně spokojení. Chtěli jsme být nejrychlejší v dopolední sekci. Dokázali jsme získat velký náskok. Sice jsme udělali jednu chybu a tak jsem musel Mixiho (Csomósova přezdívka – pozn. red.) na téměř každé erzetě hlídat. Nebylo to sice nic velkého, ale musel jsem mu říct, ať je v klidu. Auto bylo perfektní, takže děkujeme týmu za práci, kterou odvedl,“ dodal.

Csomós si v sobotu výrazně spravil chuť po pátku, kdy soutěž začala superspeciálkou na trati Rabócsiring. Csomóse ovšem na 2,4 kilometrů dlouhé vložce potkal smyk, kvůli kterému se umístil až na 11. místě se ztrátou 2,4 sekundy na vítězného Mikolaje Marczyka.

Konec letošního ME vychází Csomósovi velmi dobře. Jezdec stáje GR Motorsport se blýsknul dobrým výsledkem už v srpnu při Barum rallye ve Zlíně, kde nestačil pouze na domácí matadory Václava Pecha s Janem Kopeckým a skončil tak na třetím místě. Pro třicetiletého jezdce šlo o vůbec první pódiové umístění v mistrovství Evropy. Na premiérový triumf stále čeká.

Ostberg versus Vincze


Zatímco ve vedení se po celou sobotu nacházel Miklós Csomós, v boji o druhé místo jsme byli svědky napínavější podívané. Starali se o ni Mads Ostberg spolu s dalším domácím účastníkem – Ferencem Vinczem.

Dvojice si během dne několikrát prohodila pozice. Nakonec přenocuje na stříbrné pozici Ostberg. Bývalý vítěz podniku WRC získal rozhodující náskok na předposlední rychlostní zkoušce, kterou vyhrál i přesto, že jeho Citroën C3 měl problém s brzdami. Před Vinczem má po sobotě náskok 10,2 sekundy.

„Možná to bylo bez brzd rychlejší,“
vtipkoval Nor.

Mads Ostberg je po sobotě druhý. Foto: FIA ERC



Ostbergovi jde o celkové třetí místo v šampionátu. O něj se v tuto chvíli dělí s loňským mistrem Evropy Efrénem Llarenou. K této dvojici je navíc blízko také Mathieu Franceschi, který z pátého místa ztrácí osm bodů. Jak Llarena, tak Franceschi ovšem zažili v sobotu komplikovaný den. Zatímco Španěl musel měnit kolo na druhé rychlostní zkoušce dne, Franceschiho potkal dokonce dvojitý defekt hned na úvodní vložce. Další pneumatiku píchnul na předposlední rychlostní zkoušce. Zatímco Franceschi je nyní třináctý, Llarena se nachází až na 15. pozici.

Z matematického hlediska může Ostberg překonat stále také druhého Martinse Seskse. Lotyš má ovšem náskok 33 bodů a v Maďarsku jich je ve hře už jenom 35. Po sobotě Sesksovi páté místo, což je výsledek, který by mu ke zpečetění celkového stříbra s přehledem stačil.

Mikolaj Marczyk na tom je ovšem o poznání hůře. Polák sice vyhrál úvodní páteční superspeciálku, hned na začátku sobotního programu byl ale odsunut z nejlepší trojice. Když už to vypadalo, že mu bude na konci dne patřit páté místo, přišla havárie 10,1 kilometrů před koncem poslední rychlostní zkoušky. Naděje 27letého Poláka na dobrý výsledek jsou sice pryč, i přesto by ale v neděli rád soutěž dokončil.

„Děkujeme všem, kteří nám pomohli rychle vyprostit auto, které zůstalo na těžko přístupném místě. Už jsme na cestě do servisu a budeme bojovat, abychom se zítra vrátili do akce,“ říká Marczyk.

Šampion světového poháru cestovních vozů WTCR z roku 2019 Norbert Michelisz se po sobotě nachází na 20. pozici. Domácí hvězda se při své rallyeové premiéře dostala v jednu chvíli dokonce na 13. místo, na předposlední rychlostní zkoušce ji ale zdržel defekt. Během dne ji potkal i jeden smyk.

 

Cais pod stupni vítězů



Z českých závodníků zůstává i nadále nejvýše postavený Erik Cais. Jezdec stáje Orsák Rallysport se sice už po první rychlostní zkoušce propadl ze třetí pozice na pátou, ještě před koncem dopolední sekce ale překonal Mikolaje Marczyka a dostal se na čtvrté místo. Tato pozice už mu poté patřila v celém zbytku dne. Nyní z ní ztrácí 16,3 sekundy na třetího Vinczeho. Před pátým Sesksem má ale k dobru 53,5 sekundy.

Erik Cais zůstává nejlépe umístěným Čechem. Foto: Rally Hungary



Na první „erzetě“ dne Caise zdržely mimo jiné i problémy s interkomem. Kvůli tomu se s ním jeho spolujezdec Igor Bacigál musel dorozumívat rukama. Vrchol dne zažil zlínský závodník na RZ5, kterou vyhrál.

Filip Kohn se nachází na 17. místě. Filip Mareš je devatenáctý a Martinu Radovi patří 53. pozice. Marešův den zkomplikovaly dvě výměny kola kvůli defektu. Závodníka stáje Entry Engineering potkal také jeden pomalý defekt, kvůli kterému musel jet opatrně.

V neděli Maďarská rallye vyvrcholí. Na programu budou závěrečné čtyři rychlostní zkoušky a dohromady 59,29 ostrých kilometrů.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Rally Hungary

 

Komentáře ke článku