Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Zemřel Irv Gordon

Zemřel Irv Gordon

S jedním autem šestkrát na Měsíc a zpět

Irv Gordon byl majitel Volva P1800S, které se zapsalo do Guinessovy knihy rekordů jako auto s nejvíce najetými kilometry. Zemřel ve věku 77 let.

Americký učitel přírodních věd se stal známý díky svému Volvu, se kterým najel přes tři miliony mil (4 800 000 km). Úctyhodný výkon je zvěčněn v knize rekordů a bude zřejmě ještě dlouho trvat, než jej někdo překoná.

Irv si ale Volvo nepořizoval z důvodu překonávání rekordů. Nikdy ho ani nenapadlo, že by s autem mohl něco takového dokázat. Před koupí Volva byl majitelem dvou Chevroletů Corvair. Zkušenosti s nimi však nebyly moc pozitivní.

V rozhovoru pro magazín Wired v roce 2010 uvedl: „S prvním autem jsem neměl nic jiného než potíže. Zrovna jsem začal pracovat jako učitel, bylo to v roce 1962, a potřeboval jsem auto, se kterým bych jezdil denně 125 mil (200 km) tam a pak zase nazpátek.“ V praxi to pro Gordona znamenalo najet přes osm tisíc kilometrů měsíčně.

Následkem toho vstoupilo Gordonovi do života v roce 1966 Volvo. Než se nadál, měl najeto 400 tisíc kilometrů, a to bez jediné poruchy. „Za tu dobu jsem na autě nikdy nepotřeboval nic opravit. Jasně, běžná údržba, to jo. Ale že by bylo potřeba vyměnit například vodní pumpu, to ne.“

Irv si pak ale nechal přestavět motor. Dvakrát. Kompletní renovace motoru prý ani podle mechaniků vůbec nebyla potřeba, ale majitel, který byl vyškolený ze svých chevroletů, na opravě i tak trval. Krásné kupé mělo vždy prvotřídní péči. Pravidelné výměny kvalitního oleje byly samozřejmostí.

Do knihy rekordů se Gordon s Volvem dostal již v roce 1996, kdy spolu překonali metu 2,7 milionu kilometrů. To znamenalo, že s každou další jízdou, s každým otočením kol, navyšoval svůj rekord. Hranice tří milionů mil padla 1. května roku 2014 na Aljašce.

Jako poděkování za skvělou prezentaci švédské kvality dostal Irv od automobilky Volvo zbrusu nový model XC-60 R. Před dvěma lety v rozhovoru pro výrobce olejů Castrol uvedl, že auto najede určitě i čtyři miliony mil, ale vzhledem k tomu, že už je mu 75 let, to nejspíš nebude on, ale někdo jiný.

Gordon zemřel minulý týden. Podle amerického fanklubu Volva byl prý zrovna na výletě v Číně. Zůstalo tu po něm krásné Volvo, které má nyní podle všeho na počítadle kilometrů 3,2 milionu mil.

Komentáře ke článku