Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Nový Ford Edge se představuje

Nový Ford Edge se představuje

SUV našlapané výbavou

Ford vstupuje do soubuje s prémiovými SUV. V rukávu má pár trumfů v podobě prémiové výbavy, bezpečnostních asistentů a nový motor.

Ford Edge bylo pohledné SUV výhradně pro americký trh. Jeho druhá generace, která přišla v roce 2014, jej však přetvořila v globální model a nabízí se tak i u nás. Nyní si prošel výraznou modernizací a chystá se vyšlápnout si na zavedený evropský segment SUV.

 

 

Českým zákazníkům budou k dispozici čtyři verze nového SUV Edge. Velkoryse vybavený Trend, stylový Titanium, luxusní Vignale (na fotkách) a sportovně laděný ST-Line. Každá verze se designově lehce liší od ostatních. Edge působí na první pohled jako typické majestátní SUV, jehož vzhled podtrhují LED světlomety a 19palcová kola (Verze ST-Line může mít až 21palcová kola).

Nový Ford Edge nabízí Co-Pilot360, což je souhrnný balíček bezpečnostních asistentů, zahrnující adaptivní tempomat, hlídání jízdních pruhů, adaptivní světlomety, asistent dálkových světel, rozpoznávání dopravních značek, a spousty dalších. Tento systém již můžete znát z nového Fordu Focus. Funkce adaptivního tempomatu je rozšířena až na úplné zastavení, ovšem po třech vteřinách stání se deaktivuje. Řidičovi pak stačí dát pokyn tlačítkem na volantu a vůz se opět rozjede.

 

 

Interiér řidiče hýčká a zajistí mu pohodlné cestování. Nový Ford Edge chce působit prémiově a odrazit se to má i na kvalitě zpracování. V nabídce najdete i velkoplošné panoramatické střešní okno, vyhřívaná a ventilovaná přední sedadla, vyhřívaná zadní sedadla a vyhřívaný volant.

Konektivitu v interiéru zajišťuje FordPass Connect, který vůz promění v pojízdný Wi-Fi hotspot až pro deset zařízení. Edge lze propojit i s mobilní aplikací a užívat si rozšířené funkce, jako zobrazení polohy vozu, jeho stav, dálkové ovládání zámků dveří, nebo dálkové startování. Při jízdě lze telefon navíc nabíjet bezdrátovou nabíječkou. Kompatibilita s Android Auto a Apple Carplay je samozřejmostí.

 

 

Rozhraní funguje na osmipalcovém displeji, který se stará o komunikační a zábavní systém. Ovládat ho lze dotykem nebo hlasem. Milovníky hudby určitě potěší příplatkový audiosystém B&O Play s výkonem 1000 W a dvanácti reproduktory, naladěný speciálně pro Edge. Plně konfigurovatelný je i digitální přístrojový štít. Ten lze navíc individualizovat sedmi barevnými odstíny.

K dispozici bude pouze dvoulitrový vznětový čtyřválec ve třech výkonových variantách. Základní motorizace disponuje výkonem 110 kW (150 k). Zlatou střední cestu zastupuje výkon 150 kW (190 k). Pro ty nejnáročnější nabízí Ford novou variantu tohoto motoru, a to dvakrát turbodmychadly přeplňovanou jednotku s výkonem 175 kW (238 k). Při nižších rychlostech pracují obě turba, při vyšších pak jen jedno.

 

 

Ve všech verzích je zdokonalení pohon všech čtyř kol s funkcí AWD Disconnect. Ta rozděluje výkon mezi jednotlivá kola a rozhodnout se dokáže během deseti milisekund. v krajních situacích dokáže jednu nápravu dokonce zcela odstavit. Inovovaný motor spolupracuje výhradně s osmistupňovou automatickou převodovkou, slabší motorizace ale lze objednat i s převodovkou manuální.

 

 

„Nový Ford Edge je naší nejlákavější nabídkou pro stále rostoucí počet zákazníků, kteří se přesouvají k vozům SUV. Díky nejvyspělejším asistenčním technologiím usnadní popojíždění v kolonách. Nové jsou rovněž motory 2.0 EcoBlue a osmistupňová automatická převodovka,“ řekl Roelant de Waard, viceprezident Ford of Europe pro marketing, prodej a služby.

Prémiová výbava, dospělí bezpečnostní asistenti, nový motor, inteligentní pohon všech čtyř kol a robustní vzhled. Nový Ford Edge má vše, co evropský zákazník od SUV požaduje. Jak si ale povede v zavedené konkurenci? Jeho druhou generaci přijala česká veřejnost více než dobře. Nyní je ještě lepší. Ceny zatím nejsou známy.

Základní údaje - Ford Edge

Karoserie: SUV
Počet míst: 5
Předchůdce: Ford Edge (2007 – 2014)
Příbuzné modely: Lincoln MKX
Hlavní konkurenti: Hyundai Santa Fe, Škoda Kodiaq
Platforma: Ford CB4
Pohon: 38264
Motor: Vznětové – 110 kW 2.0 Ecoblue/110 kW (150 k), 140 kW 2.0 EcoBlue/ 140 kW (190 k), 175 kW EcoBlue/ 175 kW (238 k)
Umístění motoru: Motor vpředu podélně
Převodovka: 6stupňová manuální
8stupňová automatická
Maximální rychlost: 185 – 216 km
Zrychlení 0-100 km: 9,0 – 11,2 s
Spotřeba paliva podle VLTP: 5,8 – 7,1 l/100 km
Délka: 4834 mm
Výška: 2184 mm
Rozvor náprav: 2848 mm
Průměr otáčení: 11,9 m
Provozní hmotnost: 2007 – 2116 kg
Užitečné zatížení: 558 kg
Objem zavazadlového prostoru: 602 l
Místo výroby: Oakville (Kanada)
Záruka: zatím nezveřejněna
Cena základní verze: zatím nezveřejněna

Komentáře ke článku