Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Aston Martin Valkyrie bude šílený

Aston Martin Valkyrie bude šílený

Dojmy Maxe Verstappena a Alexe Albona po svezení s hyperautem

Aston Martin nechal piloty formule 1 týmu Red Bull Racing Maxe Verstappena a Alexe Albona absolvovat první zkušební jízdu se svým hyperautem Valkyrie na okruhu Silverstone.

 Aston Martin Valkyrie, Max Verstappen, Alex Albon a Red Bull RB16

Aston Martin poskytl oběma pilotům čas za volantem prvního testovacího prototypu Valkyrie VP1, který měl veřejnou premiéru při loňské britské velké ceně. Tentokrát se k původnímu zkušebnímu vozu poprvé připojila také vozidla VP2 a VP3.

Max Verstappen a Alex Albon poskytli cennou zpětnou vazbu Chrisovi Goodwinovi z Aston Martinu i konstrukčním týmům Aston Martinu a Red Bull Advanced Technologies, kteří dokončují vývoj hyperauta Valkyrie.

Vůz pohání nepřeplňovaný motor V12 6,5 l vyvinutý společností Cosworth. Dosahuje otáček až 11 200/min, největšího výkonu 735 kW (1000 k) a točivého momentu 740 N.m. Jde tedy o nejvýkonnější automobilový motor bez turbodmychadla na světě. S hybridním pohonem bude spojen s elektromotorem a akumulátorem, což mu přidá na výkonu 118 kW (160 k) a točivém momentu 280 N.m.

Aston Martin Valkyrie

„Být jedním z prvních, kteří řídí toto šílené auto, bylo opravdu vzrušující. Samozřejmě je tento vůz stále ve fázi vývoje, ale už můžete vnímat jeho rychlost, která je ve srovnání s běžným vozem... hodně jiná. Úroveň přítlaku Valkyrie je neuvěřitelná a to auto vypadá velmi agresivně. Bylo to hodně zábavné,“ řekl Max Verstappen.

„Je to lehké a je to ostré. První věc, která mě zaujala, byl vzhled vozu - vypadá úžasně! Také se chová jako závodní auto. Jistě, ve srovnání s vozem F1 vám chybí přímý přítlak, ale stále cítíte odstředivou sílu v zatáčkách. Rozhodně jsou jeho reakce bližší vozu F1 než normálnímu silničnímu automobilu. Je to velmi unikátní. Jen bych potřeboval dostat jeden do ruky!“ doplnil Alex Albon.

Aston Martin plánuje postavit celkem osm ověřovacích prototypů Valkyrie, přičemž každý z nich bude podroben intenzivním testovacím programům. Pak začnou první dodávky zákazníkům, plánované na druhou polovinu roku.

V jednom už ale Aston Martin s Valkyrií motoristické fanoušky zklamal - to když oznámil odložení programu přestavby tohoto vozu pro novou závodní kategorii Hypercar. Do nového mistrovství světa ve vytrvalostních závodech 2020-2021 v září v Silverstone tedy Aston Martin, nově pod kontrolou Kanaďana Lawrenceho Strolla, nenastoupí a je velmi pravděpodobné, že ohlášený odklad ve skutečnosti znamená ukončení tohoto programu.

Aston Martin Valkyrie

Komentáře ke článku