Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Toyota testuje plně autonomní řízení

Toyota testuje plně autonomní řízení

Zkušební vůz vychází z vlajkové lodi LS

Autonomní řízení je v dnešní době velmi silné téma. V budoucnu bude určitě nedílnou součástí automobilového průmyslu a každá automobilka k tomu přistupuje po svém. Například takový Lexus je již nějakou dobu ve fázi testování. Na veletrhu spotřební elektroniky CES v Las Vegas, konkrétně při novinářských dnech, představil testovací automobil, pojmenovaný TRI-P4. Nahradí tak stávající testovací vůz Platform 3.0. 

Novinka vychází z vlajkové lodi značky, modelu LS. Je schopná pracovat se dvěma různými systémy autonomního řízení, Guardian a Chauffeur. „Vývoj našeho systému Chauffeur je zaměřen na úplnou autonomii, kdy je role člověka při řízení v zásadě nulová, a to buď ve všech prostředích, nebo pouze ve vybrané oblasti,“ uvedl Ryan Eustice, senior viceprezident pro autonomní řízení z institutu TRI. „Na druhé straně je zde Guardian, jehož smyslem je znásobit schopnosti člověka za volantem, nikoli řidiče zcela nahradit. Uvedení nové platformy P4 do naší flotily letos na jaře nám pomůže urychlit vývoj obou těchto řešení.“

Monitorování okolí probíhá díky šikovné kombinaci dvojice kamer po stranách vozidla, dvou obrazových snímačů (jeden vpředu a druhý vzadu) a radaru. Oproti předchůdci má vůz více výpočetních systémů, které dokáží lépe vypočítávat potřebné algoritmy. Díky inovovaným systémům dokáže vůz rychleji zpracovávat data a lépe reagovat na okolní prostředí. Centrální mozek autonomního řízení se nachází v počítačové skříni vzadu, u zadní stěny v zavazadlovém prostoru vozidla. Nyní je tak možné používat zavazadelník.

Testovací automobily se budou vyrábět v York Townshipu, v americkém státě Illinois. Kromě CES bude testovací vůz představený i na autosalonu v Detroitu, který začíná 14. ledna. Samotné testování pak začne na jaře. 

 

Komentáře ke článku