Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Z Čechů je na Dakaru zatím nejlepší Loprais

Z Čechů je na Dakaru zatím nejlepší Loprais

Dnes poprvé dlouhá speciálka

Čeští kamionéři na Rallye Dakar se v úvodní „zahřívací“ etapě (měřený úsek měl jen 84 kilometrů) drželi spíše ve druhém sledu. Nejlepší z nich Aleš Loprais byl klasifikován jako osmý. V čele je kamaz Rusa Eduarda Nikolajeva.

V prvním úseku jsme skočili do takového malého trychtýře, kam nás navedli duchaplní diváci,“ popisoval nevšední zážitek Loprais. „Ukazovali, abychom to tam píchli, což jsme udělali. Vzápětí jsme ale zjistili, že jsme tam jediní a že tam nemáme co dělat. Nějakým zázrakem se nám odtamtud podařilo vyjet, ale předjeli nás dva soupeři.

Loprais se pustil do stíhací jízdy a dotáhl se na Tona van Genugtena. Oba trucky pak vjely do řečiště, kde v prachu zvířeném Nizozemcovým vozem nebylo možné předjet. Padesát kilometrů před cílem navíc posádka ucítila zápach gumy. „Báli jsme se, co to je, proto jsme jeli na plných pneumatikách. Jenže to zase hrozilo, že zapadneme. Navíc nám odešel intercom, takže jsme se neslyšeli,“ postěžoval si 38letý závodník z Frenštátu pod Radhoštěm.

Z jezdců Buggyra se lépe umístil Martin Šoltys, který uzavíral první desítku. Hned za ním dojel Martin Kolomý.

Z dvojice jezdců Buggyry byl rychlejší Martin Šoltys

Počasí je letos hrozný. Velké horko, písek je strašně měkký. Nám se to ale povedlo projet, i když jsme se ke konci museli vracet pro jeden bod, čímž jsme se lehce zdrželi. Jinak skvělý začátek,“ pochvaloval si Šoltys.

Měli jsme tam jeden navigační zádrhel,“ přiznal Kolomý. „Nějaká auta tam byla zahrabaná, tak jsme je zkoušeli přes jinou hranu objet, ale skončili jsme úplně v jiném údolí, kde jsme ztratili pár minutek. Do cíle jsme ale dorazili v pořádku, Tatra jela parádně.“ 

Martina Kolomého zdržel navigační problém

Dnes je na programu druhá etapa do města San Juan de Marcona. Je dlouhá 799 kilometrů, z toho speciálka činí 342 kilometrů.

Průběžné pořadí po první etapě:

1. Nikolajev (Rusko, Kamaz), 2. Van Genugten (Nizozemsko, Iveco) +0:18, 3. Villagra (Argentina, Iveco) +0,53, 4. Gerard de Rooy (Nizozemsko, Iveco) +1:44, 5. Sotnikov (Rusko, Kamaz) +3:33…8. Loprais (ČR, Tatra) +5:44, 10. Šoltys (ČR, Tatra) +6:33, 11. Kolomý (ČR, Tatra) +7:40, 12. Macík (ČR, Liaz) +9:05.

Komentáře ke článku