Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Nový Hyundai umí chodit

Nový Hyundai umí chodit

Své uplatnění najde například při záchranných akcích.

Jmenuje se Elevate, a i když vypadá, že právě vylezl z nepřátelského mimozemského letounu, má jenom samé dobré úmysly. Automobilka jej představila na právě probíhajícím veletrhu spotřební elektroniky CES v Las Vegas. Model si razí svou vlastní cestu a zakládá novou kategorii UMV (Ultimate Mobility Vehicle).

Opravdu nevídaný stroj má nespočet různých využití. Jeho unikátnost spočívá v robotických nohách, na kterých jsou připevněna kola. S tímto řešením je stroj schopen čelit i těm nejnepřístupnějším místům na Zemi. Kromě samotné jízdy totiž může i napodobovat chůzi. Sloužit má při výzkumech, humanitárních pracích a vyprošťovacích akcích. Díky možnosti zvednout svou výšku až na dvojnásobek může sloužit i jako taxi pro hendikepované. Robotické taxi prostě přiveze postiženého na určené místo a poté jej vyveze na úroveň schodů. 

Vůz/robot je plně elektrický a stojí na nejnovější platformě automobilky. Díky modularitě je možné jeho část  určenou pro posádku obměňovat. Pokud nejsou robotické nohy aktivní, chová se jako obyčejný elektromobil na kolech.

Hyundai tento vůz vyvíjí již třetím rokem a opět tak potvrzuje, že je ve světě technologií velkým hráčem. Samozřejmě jde zatím pouze o koncept, automobilka ale věří, že jednoho dne půjde opravdu do produkce, alespoň jako zásahové vozidlo záchranné služby, například na horách.

Komentáře ke článku