Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Modernizovaná Škoda Fabia R5

Modernizovaná Škoda Fabia R5

Pokračovatel nejúspěšnějšího soutěžního vozu své kategorie

Na autosalonu v Ženevě (5. - 17. března 2019) Škoda Motorsport představí modernizovanou podobu vozu Škoda Fabia R5, nejúspěšnějšího soutěžního vozu v historii automobilky. Dostal hlavní designové prvky modernizovaného sériového modelu Fabia. Kromě úprav vzhledu nový soutěžní vůz dostal také řadu významných technických inovací.

Škoda Fabia R5 concept

Aktualizovaná generace soutěžního vozu Škoda Fabia R5 je vybavena světlomety odpovídajícími sériovému provedení. Ovšem hlavní změny se zaměřují na výkonnost a spolehlivost. Přeplňovaný čtyřválec 1,6 l má větší výkon a lepší průběh točivého momentu.

Nová Fabia R5 najezdila v rámci testování tisíce kilometrů na šotolině, asfaltu, stejně jako na sněhu a ledu. Mezinárodní automobilovou federací FIA bude homologována ve druhém čtvrtletí roku 2019 a potom bude zahájen její prodej zákazníkům z celého světa.

„Další generace vozu Škoda Fabia R5 je významným krokem k tomu, abychom naše zákazníky z celého světa a tovární tým Škoda udrželi i v další části životního cyklu na konkurenceschopné úrovni. Zajistili jsme, že po homologačním procesu naši zákazníci získají vůz, který je vyvinutý bez kompromisů do posledního detailu,“ řekl Michal Hrabánek, ředitel Škoda Motorsport.

Škoda Fabia R5 concept

Jen v roce 2018 vůz Škoda Fabia R5 vybojoval týmový titul v kategorii WRC 2 mistrovství světa a současně skončili tři piloti Škoda Motorsport na prvních třech místech v hodnocení jezdců a spolujezdců. Vozy Škoda Fabia R5 získaly také tituly v rámci šampionátů FIA Asia-Pacific Rally Championship (APRC), FIA South American Rally Championship (CODASUR), FIA African Rally Championship (ARC) a 17 titulů v národních mistrovstvích. Do konce roku 2018 bylo zákazníkům po celém světě dodáno 252 kusů vozu Škoda Fabia R5, přičemž v roce 2018 bylo prodáno 80 vozů.

V roce 2019 Škoda Motorsport nasadí do vybraných soutěží mistrovství světa dvojici vozů. Mladý finský jezdec Kalle Rovanperä se spolujezdcem Jonnem Halttunenem pojedou v nové kategorii WRC 2 Pro. K vidění na tratích mistrovství světa budou i úřadující mistři světa kategorie WRC 2 Jan Kopecký a Pavel Dresler z České republiky, ale tato dvojice bude především bojovat o obhajobu titulu mistrů České republiky.

Komentáře ke článku