Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Modernizovaná Fabia R5 získala homologaci

Modernizovaná Fabia R5 získala homologaci

Soutěžní speciál Škoda se zanedlouho objeví v rallye

Nový český soutěžní speciál úspěšně a hladce získal homologaci Mezinárodní automobilové federace FIA a je připraven pro účast v rallye.

Škoda Fabia R5 MY19

Po nezbytných kilometrech absolvovaných v rámci testovacího programu na asfaltu, šotolině, sněhu a ledu se zanedlouho objeví ve svém prvním soutěžním nasazení.

Modernizovaná Fabia R5 přebírá hlavní designové rysy aktuálního provedení sériového modelu Fabia a současně disponuje mnoha významnými technickými vylepšeními. Budoucí zákazníci ocení optimalizaci, jež se dotkla hlavních komponent vozu. Přeplňovaný čtyřválec 1,6 l má ve srovnání se svým předchůdcem nejen větší výkon, ale současně i zlepšený průběh křivky točivého momentu. Motor je vybaven elektrickým čerpadlem chladicí kapaliny a novým účinnějším chladicím systémem. Obtokový ventil turbodmychadla je nyní ovládán elektricky. Olejové čerpadlo se zdokonalenou regulací tlaku oleje zajišťuje mazání motoru. Nová je též elektronika motoru s řídicí jednotkou Magneti Marelli, stejně jako displej uvnitř vozu.

Vyššímu výkonu motoru bylo přizpůsobeno zpřevodování převodovky, u níž byla současně prodloužena životnost. Řízení s přímějším převodem doplňuje podvozek s delšími drahami odpružení, poskytujícími více přilnavosti.

Součástí změn je zesílená karoserie s instalovaným ochranným rámem podle nejnovější specifikace FIA 2019.

Škoda Fabia R5 MY19

Škoda už svým zákazníkům z celého světa dodala 270 vozů Škoda Fabia R5. Jen v roce 2018 jich bylo 80. V sezoně 2019 se Škoda Motorsport zúčastní vybraných soutěží v rámci mistrovství světa FIA World Rally Championship (WRC) se dvěma vozy. K vidění v nich budou i úřadující mistři světa kategorie WRC 2 Jan Kopecký a Pavel Dresler z České republiky, kteří se snaží obhájit i domácí titul. Mladá finská posádka ve složení Kalle Rovanperä a Jonne Halttunen se zúčastní mistrovství světa v nové kategorii WRC 2 Pro.

Šéf Škoda Motorsport Michal Hrabánek k tomu uvedl: „Modernizovaná Škoda Fabia R5 navazuje na úspěšné tažení značky ve třídě R5. Jsme potěšeni, že celý vývoj probíhal dle zamýšleného časového plánu a byl zakončen úspěšnou homologací. Homologace vozu proběhla na základě respektování nových bezpečnostních standardů FIA. Nyní se zaměříme na uvedení nového vozu na závodní tratě a současně na výrobu prvních exemplářů určených pro zákazníky.“

Komentáře ke článku