Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Druhé kolokvium o budoucnosti automobilového průmyslu

Druhé kolokvium o budoucnosti automobilového průmyslu

Ústředními tématy byly digitalizace, elektromobilita a chytrá mobilita

Škoda Auto hostila v Mladé Boleslavi druhé kolokvium na téma Budoucnost automobilového průmyslu v ČR. Pořadatelem bylo Sdružení automobilového průmyslu (AutoSAP). Účastníci diskutovali o konkrétních výsledcích a nezbytných opatřeních pro úspěšnou realizaci příslušného Memoranda a akčního plánu pro konkurenceschopnost automobilového průmyslu v ČR.

Předseda vlády Andrej Babiš a další členové kabinetu v Mladé Boleslavi diskutovali se zástupci Sdružení automobilového průmyslu, reprezentanty energetického a telekomunikačního odvětví i zástupci municipalit, akademické obce, výzkumných institucí a zahraničními hosty o podmínkách, které jsou klíčové pro trvalý rozvoj a konkurenceschopnost tuzemského automobilového odvětví.

Akce se zúčastnili také první místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček, místopředseda vlády a ministr životního prostředí Richard Brabec, ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková a ministr dopravy Dan Ťok. Nechyběli ani místopředseda Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karel Havlíček a vládní zmocněnec pro informační technologie a digitalizaci Vladimír Dzurilla.

Automobilový průmysl nadále tvoří páteř české ekonomiky a zaměstnává zhruba 170 000 osob, včetně navazujících oborů poskytuje práci až 400 000 lidem. Generuje skoro desetinu českého HDP, podílí se na třetině průmyslových investic do výzkumu a vývoje (VaV), čtvrtině průmyslové výroby a tuzemského exportu. Pro tuzemskou ekonomiku bude klíčové využít příležitosti plynoucí z nástupu elektromobility a chytré mobility.

Automobilový průmysl čelí strategickým výzvám spočívajícím zejména v potřebě přizpůsobit se nástupu e-mobility, autonomního řízení a digitalizace. Všude na cestách jsem viděl autonomní řízení, to je velký hit všude. Například v Singapuru a v Izraeli jsem měl možnost na vlastní oči vidět nebo si vyzkoušet jízdu ve vozu s autonomním řízením. Domnívám se, že v tom je velký přínos. Pro českou ekonomiku je důležité, aby byla zachována prosperita tohoto odvětví. Proto se snažíme řešit situace či problémy s tím spojené a vytvářet tak vhodné podmínky pro rozvoj dopravy a automobilového průmyslu u nás. Z tohoto důvodu jsem rád, že jsem tady, uvedl předseda vlády Andrej Babiš.

Kolokvium AP

Prezident Sdružení automobilového průmyslu (AutoSAP) a člen představenstva společnosti Škoda Auto za oblast řízení lidských zdrojů Bohdan Wojnar dodal: Dnes dosažené dohody pro realizaci souboru opatření vytvoří platformu pro aktivní spolupráci všech zainteresovaných stran a urychlí realizaci klíčových opatření akčního plánu stejně jako dalších projektů.

Předseda představenstva společnosti Škoda Auto Bernhard Maier zdůraznil: Škoda Auto utváří budoucnost mobility v úzké soudržnosti a otevřeném dialogu se všemi zainteresovanými stranami. S jistotou lze konstatovat, že zvládnutí náročných výzev, před kterými automobilový průmysl stojí, ve snaze zachovat vysokou výkonnost automobilového průmyslu v České republice, vyžaduje efektivní spolupráci celého odvětví, politické reprezentace a klíčových institucí státní správy a samosprávy.“

Účastníci kolokvia se shodli na nutnosti úzké spolupráce v oblasti chytré mobility. Pro zlepšení a urychlení jejího vývoje vznikne ve spolupráci s vládní agenturou pro podporu podnikání a investic - CzechInvest nové inovační centrum Mobility Innovation Hub. To propojí experty z automobilového sektoru i státní správy a napojí je na globální inovační centra s cílem identifkovat, otestovat a přinést do reálného provozu nová řešení na podporu mobility obyvatelstva České republiky.

Všechny strany se zároveň dohodly na nutnosti urychlení spolupráce v oblasti rozšiřování potřebné infrastruktury pro nabíjení elektromobilů. Aby bylo v budoucnu možné plně využít všechny možnosti a služby, které budou v automobilovém odvětví k dispozici díky pokročilé digitalizaci, dohodli se všichni zúčastnění na plošném zlepšení pokrytí dopravních tahů vysokorychlostním internetem.

Kolokvium AP

Komentáře ke článku