Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Milionová česká investice v USA

Milionová česká investice v USA

Brano Group se podílí na výrobě vodíku

Českými podnikateli založená společnost United Hydrogen Group (UHG) v USA uvedla do provozu továrnu na výrobu zkapalněného vodíku (LH2). Na investici ve výši 40 milionů dolarů se významnou měrou podílí společnost Brano Group. Ze 40 milionů dolarů přišlo 30 milionů z České republiky.

Slavnostního zahájení provozu se v Charlestonu ve státě Tenessee zúčastnili i velvyslanec České republiky v USA Hynek Kmoníček, předseda představenstva Brano Group Pavel Juříček, generální ředitel UHG Vladimír Přerad a mnoha významných představitelů státu i města.

Společnost UHG před deseti lety vsadila na rozvoj alternativních systémů pohonu automobilů. Její dceřiná společnost United Hydrogen Fuels (UHF) ve Spojených státech buduje infrastrukturu plnicích stanic na vodík pro vozidla s palivovými články FCEV. Provozuje například vzorovou plnicí stanici na vodík na letišti JFK v New Yorku. „Vodíková ekonomie získává na významu. V Kalifornii už jezdí na vodík 5000 vozidel,“ uvedl Vladimír Přerad.

 

UHG plánuje výstavbu deseti plnících stanic v Kalifornii a následně pokračovat v budování plnících stanic na vodík po celých USA. Dále je také v plánu výstavba minimálně tří jednotek na výrobu kapalného vodíku (LH2) ve spolupráci se společností Olin Corporation.

Společnost United Hydrogen Group byla založena v roce 2007 čtyřmi českými podnikateli. Má čtyři dceřiné firmy, které podnikají v oblasti výroby a prodeje vodíku. Od roku 2009 vodík vyrábí přímo v místě současného umístění výrobního závodu. V roce 2016 se jedním z hlavních investorů stala společnost Brano Technik, dceřiná organizace Brano Group, která v současné době má ve vlastnické struktuře podíl 44 %.

Brano Group poskytuje UHG významnou pomoc při zkoušení vodíkových technologií v dopravě a průmyslu, ale také při zahájení podnikání v Evropě.

Jedná se o ojedinělé zařízení na světě. Z hlediska dopadu na životní prostředí jde o velmi ekologický projekt. „Kolony na zkapalněný vodík existují, například na výrobu z vody. Ale v provedení, kdy nakupujete špinavý vodík a čistíte ho a zkapalňujete, je první,“ uvedl Pavel Juříček. 

 

Komentáře ke článku