Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Pininfarina se pochlubil elektrickým hypersportem

Pininfarina se pochlubil elektrickým hypersportem

Battista vznikne jen ve 150 exemplářích

Firma Automobili Pininfarina uvedla na turínském autosalonu pod širým nebem elektromobil Blu Iconica Battista s novými konstrukčními detaily.

Paolo Pininfarina, předseda představenstva Pininfarina S.p.A, při této příležitosti uvedl: „Na Battistu jsme moc hrdí a také jsme rádi, že ho můžeme vystavovat na domácím autosalonu v Turíně. Konstruktérské kolektivy ve firmách Pininfarina a Automobili Pininfarina společně usilovně pracovaly na tom, abychom letos mohli představit toto umělecké dílo v Ženevě. Stále máme za cíl dokonalost v navrhování automobilů, a proto jsme s potěšením doplnili konstrukční detaily na čelní plochy, což, jak se domnívám, umocňuje eleganci a krásu vozu.

Ředitel konstrukčního oddělení Luca Borgogno k tomu dodal: „Je to neuvěřitelné vzrušující pocit, představit Battistu v Turíně, nedaleko od jeho domova v Cambianu. Od jeho debutu na letošním ženevském autosalonu fascinuje veřejnost po celém světě krásným a ryzím vzhledem. Těší mě, že ho mohu představit s nejnovějšími mistrovskými rysy, díky nimž je auto ještě krásnější a elegantnější a odpovídá zásadám návrhářství ve firmě Pininfarina.

Automobil má přepracovanou příď, což ještě umocňuje dojem, že jde o opravdový hypervůz. Akumulátor Battisty s kapacitou 120 kWh dodává energii čtyřem elektromotorům (na každé kolo je jeden), které společně skýtají točivý moment 2300 N.m a výkon 1900 koní. 

Z nuly na 100 km/h dokáže Battista zrychlit za necelé dvě vteřiny a dojezd na jedno nabití činí 450 kilometrů. Na jeho vývoji se podílí také bývalý pilot F1 Nick Heidfeld. 

Všech plánovaných sto padesát battist bude vyrobeno ručně ve firmě Pininfarina S.p.A u Turína. Z toho do Evropy jich zamíří padesátka a stejné množství pak na Blízký východ a do Severní Ameriky. K mání budou ve speciální síti exkluzivních prodejců, a to za dva miliony eur.

 

 

Komentáře ke článku