Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Kamiq završuje rodinu SUV

Kamiq završuje rodinu SUV

Škoda uvádí zcela nový městský crossover

Nové městské SUV Škoda Kamiq je v podstatě zvýšenou verzí modelu Scala. Je zaměřeno především na lifestylově orientované zákazníky, vyznávající aktivní životní styl, ale nepochybně osloví i starší klientelu, která ocení pohodlné nastupování do vozu s vyšší polohou sedadel.

Modelem Kamiq rozšiřuje Škoda nabídku vozů SUV o třetí model, s nímž vstupuje do rostoucího segmentu malých městských SUV, tedy v podstatě hatchbacků s robustnějším výrazem, větší světlou výškou a zvýšenou pozicí sedadel při zachování agility a obratnosti malého vozu.

Kamiq má dvoudílné přední světlomety poprvé s LED světly pro denní svícení umístěnými nahoře. Díky velkým kolům od sestnácti do osmnácti palců působí mohutně. Kombinace délky 4241 mm s dlouhým rozvorem náprav 2651 mm vytváří velký vnitřní prostor s dostatkem místa i pro cestující na zadních sedadlech.

Základní objem zavazadlového prostoru je 400 l, sklopením dělených zadních sedadel jej lze zvětšit na 1395 l. Sklopné opěradlo sedadla spolujezdce umožňuje přepravu objemných předmětů až do délky 2447 mm.

Tři zážehové motory TSI - tříválce o objemu 1,0 a čtyřválec 1,5 l (ten se přidá během podzimu) - a agregát 1,6 TDI pokrývají rozsah výkonů od 70 kW (95 k) do 110 kW (150 k). Od konce roku bude k dispozici i zážehový motor 1,0 G-Tec o výkonu 66 kW (90 k) - poprvé s provozem na CNG v SUV značky Škoda.

Motory se kombinují s pěti- a šestirychlostní přímo řazenou převodovkou nebo automatickou sedmistupňovou převodovkou DSG. Kamiq se nabízí výhradně s pohonem předních kol.

Kamiq je, stejně jako Scala, postaven na koncernové platformě MQB A0. Téměř 80 % karoserie je tvořeno vysokopevnostní a za tepla tvářenou ocelí. Nově vyvinutý podvozek se speciálně pro Kamiq vyvinutými tlumiči má v porovnání s modelem Scala o 39 mm větší světlou výšku.

Vůz může být na přání vybaven systémem Sport Chassis Control se sportovním, o 10 mm sníženým podvozkem. Řidič může přepínat módy Normal a Sport pomocí volby jízdního režimu Driving Mode Select.

Přední světlomety a zadní svítilny s LED technologií jsou součástí výbavového stupně Ambition. Bi-LED varianta předních světlometů s funkcí adaptivního svícení a přední a zadní dynamická směrová světla jsou zahrnuty do výbavového stupně Style.

Součástí standardní výbavy jsou asistent pro udržování vozidla v jízdním pruhu (Lane Assist), Front Assist včetně funkce nouzové brzdy a prediktivní ochrany chodců a multikolizní brzda. Z dalších asistenčních systémů jsou k dispozici adaptivní tempomat ACC a Side Assist.

Kamiq je druhý model značky Škoda s novým konceptem interiéru, nabízejícím za příplatek tzv. virtuální kokpit s 10,25" displejem. O komfort se starají automatická klimatizace Climatronic, elektricky nastavitelné sedadlo řidiče nebo vyhřívané čelní sklo i volant.

Systémy infotainmentu Swing, Bolero a Amundsen jsou založeny na třetí generaci modulární stavebnice těchto zařízení koncernu Volkswagen. Mají displeje o velikosti 6,5“ až 9,2“. Díky zabudované kartě eSIM s připojením LTE je Kamiq vždy online. Online podporu nabízí i digitální asistentka Laura, která plní hlasové příkazy. Vedle jednoduchých pokynů rozumí i přirozené řeči a dialektům.

Karta eSIM zajišťuje kromě standardně dodávané funkce eCall i přístup k mobilním online službám Škoda Connect. Služby pro oblast Infotainment Online jsou součástí navigace Amundsen.

Care Connect zahrnuje vzdálený přístup k vozu, který je k dispozici na přání, a standardně dodávanou Proaktivní servisní službu. Řidič si může stáhnout aplikace infotainmentu přímo ve voze z online obchodu. K dispozici je také bezdrátová technologie SmartLink, která propojuje telefony pomocí Apple CarPlay, Android Auto nebo MirrorLink.

Poprvé je ve třídě městských SUV na přání nabízena ochrana hrany dveří, která se automaticky vysune po jejich otevření. Dostupné jsou také elektricky ovládané páté dveře s funkcí Tip-To-Close a mechanicky sklopné, elektricky odjistitelné tažné zařízení. Součástí standardní výbavy vozu je odnímatelná LED svítilna v zavazadlovém prostoru.

Výroba už byla zahájena v Mladé Boleslavi. Prodej začne 4. září, ale prodejci značky už přijímají objednávky.

Komentáře ke článku