Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Šestnáct milionů dílů na jeden pohled

Šestnáct milionů dílů na jeden pohled

Seat spustil průkopnický logistický projekt

Vypadá to jako v řídicí věži na letišti, ale jedná se o Seat Control Tower v logistickém centru španělské společnosti. Nový systém zajišťuje v reálném čase přenos dat o 16 milionech dílů, potřebných každý den k výrobě 2300 vozů.

V logistickém centru Seat byl během pouhých 26 týdnů realizován průkopnický projekt, který pomocí aplikace sleduje v reálném čase přesnou polohu každého dílu, nezbytného pro výrobu automobilu, a to v souladu s požadavky výroby. „Seat má poprvé v reálném čase informace o tocích materiálu, jeho přepravě a spotřebě výrobního materiálu. Informace, jejichž získání dosud vyžadovalo hodiny času a řadu telefonních hovorů, jsou nyní aktualizovány v řádu sekund,“ říká vedoucí projektu David Castilla.

Automobil je obrovské „puzzle“, v němž je každý díl nepostradatelný. Proto je důležité vědět, kde se nachází a zda bude dopraven včas. „Snažíme se sledovat všechno možné, od zásob dodavatele přes události na montážní lince až po dopravní a logistická centra,“ uvádí David Castilla.

Tato data jsou kromě toho základem pro používání prediktivních nástrojů, které pomáhají předcházet problémům ještě dřív, než k nim dojde. „Tento průkopnický projekt společnosti Seat ukazuje možnosti logistických a výrobních týmů v probíhající digitální transformaci našich procesů. Museli jsme vynaložit obrovské úsilí, ale po 26 týdnech můžeme říci, že jsme udělali obrovský pokrok, z něhož budou mít prospěch naši zákazníci, protože budou mít přístup ke všem důležitým informacím o svém vozidle a dodacích lhůtách,“ zdůrazňuje Dr. Christian Vollmer, člen představenstva společnosti Seat, odpovědný za výrobu a logistiku.

Seat Control Tower v logistickém centru španělské automobilky

Jedním z cílů průkopnického systému pro blízkou budoucnost je zkrácení dodacích lhůt od okamžiku objednání vozidla. „Zákazníci budou součástí plánovacího procesu a mohou dokonce požádat o změnu barvy, než dojde k nalakování karoserie, nebo o zařazení specifických dílů do jeho výbavy. Tento proces nám umožní ještě lépe chápat opravdové požadavky zákazníků a transformovat dodavatelský řetězec tak, aby se dokázal přizpůsobovat a mohl být řízen k naplňování potřeb zákazníků,“ vysvětluje Enric Martí, který je ve společnosti Seat odpovědný za logistiku.

Mezi cíle ambiciózního projektu patří také optimalizace tras při přepravě materiálu, což významně přispěje k ochraně životního prostředí. Toho bude dosaženo pomocí aplikace, která ukazuje polohu nákladních vozidel a umožňuje interakci s jejich řidiči v reálném čase.

Aplikace poprvé poskytuje prediktivně stanovenou dobu příjezdu. V budoucích fázích projektu bude zahrnovat také nové nástroje pro předpověď počasí, které umožní nabídku alternativních tras a zkrácení doby jízdy. Přeprava bude díky tomu efektivnější a ekologičtější.

Tato aplikace byla zařazena do užšího výběru pro Inovační den Seat, který prezentuje a oceňuje nejinovativnější projekty zaměstnanců společnosti. „V této fázi dokážeme s velkým předstihem úspěšně předvídat požadavky výroby. Pro zákazníky to znamená bezprostřední přínosy. Můžeme jim například zaručit termín dodání, jelikož přesně víme, že díly pro jejich vůz budou v plánovaný den výroby k dispozici,“ dodává vedoucí projektu.

Komentáře ke článku