Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Seat vytvořil jednotku pro městskou mobilitu

Seat vytvořil jednotku pro městskou mobilitu

Bude nabízet elektrický skútr a koloběžku

Seat v rámci 9. ročníku světového veletrhu a kongresu o chytrých městech (Smart City Expo World Congress) představil další významné kroky v realizaci své strategie pro městskou mobilitu. Založí novou strategickou obchodní jednotku Seat Urban Mobility a navíc ve své expozici vystavuje koncepty elektrické koloběžky e-Kickscooter a prvního elektricky poháněného motocyklu e-Scooter ve své téměř 70leté historii.

Nová obchodní jednotka zastřeší veškeré produkty, služby a platformová řešení pro mobilitu. Elektrický motocykl e-Scooter plánuje uvést na trh v roce 2020. Kromě toho bude nabízet také novou elektrickou koloběžku e-Kickscooter, která rozšíří řadu produktů, jejímž prvním zástupcem byl v roce 2018 Seat eXS. Tato produktová řada je určena pro koncové zákazníky (prodej do jejich vlastnictví) i pro provozovatele vozových parků a služeb sdílení (platby za používání).

Seat Urban Mobility bude pokračovat ve spolupráci se zástupci obcí a veřejné správy na analýzách vhodnosti vozidel, zkonstruovaných pro městskou mobilitu, jakým je například koncepční vůz Minimó, který byl představen na minulém ročníku globálního kongresu Mobile World Congress.

Do obchodní jednotky Seat Urban Mobility bude začleněna také platforma pro sdílení automobilů Respiro, která je aktuálně provozována v Madridu a nedávno byla spuštěna ve městě L’Hospitalet de Llobregat poblíž Barcelony. Respiro má flotilu trvale udržitelných vozidel na stlačený zemní plyn (CNG) a brzy je doplní nové elektromobily Mii electric. Nová obchodní jednotka bude řídit také službu sdílení koloběžek, nabízenou společností Seat v partnerství se start-upem Ufo. Realizaci celého projektu umožňuje nové centrum pro vývoj softwaru Seat:Code.

Luca de Meo, předseda představenstva společnosti Seat, na tiskové konferenci zdůraznil, že „tato strategická obchodní jednotka nám umožní zaměřit se na nové požadavky uživatelů v oblasti mobility. Seat je kompetenčním centrem pro mikromobilitu v rámci koncernu Volkswagen, a to znamená, že vyvíjíme produkty pro specifické účely pro všechny koncernové značky, nejen pro nás. Navíc budeme poskytovat také služby a řešení pro soukromé zákazníky a provozovatele vozových parků.

Definitivní verze motocyklu e-scooter bude uvedena na trh v roce 2020 a nabízena jak soukromým uživatelům, tak i provozovatelům služeb sdílení vozidel. Seat uzavřel smlouvu o spolupráci s barcelonským výrobcem skútrů Silence, který bude nový model vyrábět ve svém závodě Molins de Rei, na půl cesty mezi Barcelonou a Martorellem.

E-scooter by se měl na trhu objevit v příštím roce

Lucas Casasnovas, nový vedoucí divize městské mobility ve společnosti Seat, uvedl, že „se snažíme být spojencem velkoměst a koncepčním motocyklem Seat e-Scooter dáváme odpověď na poptávku veřejnosti po agilnější mobilitě. Naše spolupráce se společností Silence je ukázkou toho, jak nám partnerská kooperace umožňuje být ještě efektivnější.

Koncepční motocykl e-Scooter je vybaven elektromotorem s nejvyšším výkonem 7 kW (krátkodobě 11 kW/14,8 k). Tato hodnota je porovnatelná se spalovacími motory zdvihového objemu 125 cm3. Elektromotor poskytuje již při rozjezdu maximální točivý moment 240 N.m. Skútr dosahuje nejvyšší rychlosti 100 km/h a z klidu na 50 km/h dokáže zrychlit za pouhé 3,8 sekundy.

Podle zkušební metodiky WMTC činí dojezd na jedno nabití akumulátorů 115 kilometrů. Sada akumulátorů je vyjímatelná pro snadné nabíjení v domácnostech nebo na veřejných nabíjecích stanicích. Podle předběžných údajů budou provozní náklady zhruba 0,70 eura na 100 kilometrů.

Koncepční motocykl e-Scooter nabízí dostatečně velké odkládací prostory pod sedlem pro uložení dvou přileb, ale také nejmodernější konektivitu. Uživatelé budou moci sledovat stav nabití akumulátorů nebo polohu skútru prostřednictvím aplikace na mobilním telefonu.

Nová verze koloběžky e-Kickscooter má dojezd až 65 kilometrů, dva nezávislé brzdové systémy a výrazně vyšší kapacitu akumulátoru - 551 kWh. Aktuální verze koloběžky Seat eXS, představené v roce 2018, bylo prodáno již více než 10 000 kusů.

Seat představil ve své expozici na kongresu rovněž iniciativu DGT 3.0. Jedná se o pilotní projekt ve spolupráci se španělským úřadem pro dopravu, který umožní automobilům komunikovat se semafory a dálničními informačními tabulemi v reálném čase. Hlavním cílem je zvýšit plynulost a bezpečnost silniční dopravy, a zpříjemnit tak motoristům cestování automobilem.

Komentáře ke článku