Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Vodíkové BMW vyjede již za dva roky

Vodíkové BMW vyjede již za dva roky

Palivový článek dá výkon až 170 koní

BMW přináší první virtuální pohled na poháněcí soustavu vozu i Hydrogen Next.

„Jsme přesvědčeni, že v budoucnu budou vedle sebe existovat různé alternativní systémy pohonu, protože neexistuje jediné řešení, které by uspokojilo celé spektrum požadavků zákazníků na mobilitu po celém světě. V dlouhodobém horizontu je velmi pravděpodobné, že právě vodíkové palivové články se stanou čtvrtým pilířem naší nabídky,“ uvedl Klaus Fröhlich, člen představenstva BMW AG odpovědný za výzkum a vývoj.

Palivový článek u BMW i Hydrogen Next disponuje elektrickým výkonem až 170 koní, vznikajícím na základě chemické reakce mezi vodíkem a kyslíkem z okolního vzduchu,“ vysvětlil Jürgen Guldner, viceprezident oddělení technologie vodíkových palivových článků a nových automobilových projektů u BMW Group. 

BMW i nadále věří v perspektivnost vodíkového pohonu

Pod palivovým článkem je umístěn elektrický měnič, který upravuje napětí tak, aby jím byl poháněn elektromotor a přebytky zadržela baterie. Ta je nabíjena rekuperací kinetické energie a současně právě elektřinou z palivových článků. Vozidlo disponuje také dvojicí nádrží s tlakem 700 bar, které společně pojmou šest kilogramů vodíku.

Poháněcí soustava s vodíkovým palivovým článkem bude instalována do pilotní série vozů BMW X5. Automobilka ji plánuje představit v roce 2022.

Komentáře ke článku