Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Jízda po světelném koberci

Jízda po světelném koberci

Digitální světlomety Audi Digital Matrix LE

Elektromobil Audi e-tron Sportback je prvním velkosériově vyráběným automobilem s digitálními světlomety Matrix LED. Dostupné jsou v nejvyšším stupni výbavy.

Jejich přednosti vyniknou zejména za tmy nebo při nepříznivých povětrnostních podmínkách. Tlumená světla disponují variabilním rozložením intenzity pro průjezd zatáčkou, městem nebo cestování po dálnici. Dálková světla pak přinášejí nové funkce - osvětlení pro jízdu v pruhu a orientační světlo.

V prvním případě se vytváří na rychlostních komunikacích „světelný koberec“, který jasně osvětluje jízdní pruh vozidla a při jeho změně se dynamicky přizpůsobuje okolnostem. Řidič se může díky tomu lépe soustředit. 

Digitální světlomety nevytvářejí žádná slepá místa

Orientační světlo předvídavě ukazuje budoucí polohu vozu tmavými, neosvětlenými plochami v určité vzdálenosti před ním. Ve spojení s asistentem nočního vidění pracuje označovací světlo. Jakmile tento systém rozpozná chodce, upozorní na něj.

Technickým základem světlometů Audi Digital Matrix LED je technologie DMD (Digital Micromirror Device – digitální zařízení s mikrozrcadly), která se používá například ve vyspělých videoprojektorech. Digitální světlomety osvětlují vozovku ve vysokém rozlišení světlem, rozloženým na miniaturní pixely, a to prostřednictvím malého čipu osazeného přibližně jedním milionem mikrozrcadel s délkou strany pouhých několik setin milimetru. Pomocí elektrostatických polí lze každé z nich naklápět až 5000krát za sekundu. V závislosti na jejich poloze se tak světlo z diod LED dostává buď na silnici pomocí soustavy čoček, nebo je odstíněno, aby nedopadalo na místa, která mají zůstat neosvětlená.

Komentáře ke článku