Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Cupra představila sériový sportovní elektromobil

Cupra představila sériový sportovní elektromobil

Má na jedno nabití zvládnout až 500 kilometrů

Značka Cupra potvrdila dnes na tiskové konferenci v komplexu Casa Seat příchod modelu, který změní vnímání dynamiky elektricky poháněných vozidel.

Studie el-Born je od svého představení na loňském ženevském autosalonu oceňována pro svůj elegantní vzhled a silný charakter. Tým designérů se však nespokojil s pozitivními ohlasy a ve spolupráci s technickým centrem pracoval na dalším vývoji tohoto vozidla, které tak získalo sportovnější charakter, umocněný ještě působivějším a atraktivnějším vzhledem.

Výsledkem je zrození prvního elektromobilu značky, Cupra el-Born. Nový model, který se bude vyrábět v německém Cvikově, zvýší ziskovou marži společnosti a dokonale ladí s filozofií značky Cupra i s profilem jejích zákazníků. A také bude prvním vozem Cupra s neutrální bilancí emisí oxidu uhličitého.

Wayne Griffiths, předseda představenstva značky Cupra, uvedl, že „Cupra el-Born ukazuje geny značky Cupra. Původní koncept jsme posunuli na novou úroveň sportovního a dynamického designu včetně změn konstrukce a technické výbavy. Cupra el-Born je živoucím důkazem, že sportovní výkony a elektrifikace patří k sobě.

 

Cupra el-Born přijde na trh v příštím roce

 

Vývoj modelu Cupra el-Born se zaměřil na sportovní výkony a dynamiku. Řidič si tak může kdykoli užívat okamžitého zrychlení, které například z 0 na 50 km/h trvá pouhých 2,9 sekundy. Pro model Cupra el-Born byl v rámci platformy MEB exkluzivně vyvinut sportovní podvozek s adaptivními tlumiči DCC Sport (Dynamic Chassis Control Sport). Sportovní podvozek se sníženou světlou výškou se automaticky přizpůsobuje provozním podmínkám a nabízí nejvyšší úroveň jízdní dynamiky. Cupra el-Born disponuje nejmodernějšími technologiemi, mezi něž patří průhledový displej s rozšířenou realitou.

 

Volant je opatřen tlačítky pro volbu jízdních režimů

 

Sportovní elektromobil ujede na jedno nabití až 500 kilometrů zásluhou velmi efektivní sady akumulátorů o využitelné kapacitě 77 kWh (celková kapacita: 82 kWh). Díky funkci rychlého nabíjení je model Cupra el-Born schopen doplnit dostatek energie pro ujetí minimálně 260 kilometrů za pouhých 30 minut.

Interiér ztělesňuje filozofii kvality a sportovní charakter značky Cupra ve spojení se sofistikovaností, která je dokonale vyjádřena například s anatomicky tvarovanými sedadly, novým volantem s tlačítky pro aktivaci jízdních režimů včetně módu Cupra a výběrem velmi kvalitních materiálů.

Značka Cupra se vyznačuje nejen důrazem na detaily a vášní pro kvalitu, ale mimořádnou pozornost věnuje také trvalé udržitelnosti. V interiéru modelu el-Born proto nalézají uplatnění recyklované materiály.

Nový model Cupra el-Born přinese v roce 2021 automobil pro trvale udržitelnou mobilitu s charakterem a dynamikou, tak vyžadovanou automobilovými nadšenci. Cupra el-Born bude současně také jedinečným a exkluzivním produktem pro zákazníky, kteří touží po nejvyspělejší technice a nejvyšší úrovni ochrany životního prostředí.

Komentáře ke článku