Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Ogier posedmé vítězem v Mexiku, Neuville nakonec zdolal Evanse

Ogier posedmé vítězem v Mexiku, Neuville nakonec zdolal Evanse

Mexická rallye - neděle

Sébastien Ogier už si na posledních čtyřech rychlostních zkouškách pohlídal své vedení a stal se vítězem letošní Mexické rallye. Francouz dosáhl nejen na druhé letošní vítězství při druhém startu ve WRC, ale také na sedmý triumf v Mexické rallye. Tím vytvořil nový rekord soutěže. Thierry Neuville nakonec překonal Elfyna Evanse a sebral mu tak druhé místo. Martin Prokop bodoval pátým místem do kategorie WRC 2.

Před začátkem nedělního programu už se zdálo být velmi nepravděpodobné, že by Ogier přišel o své vítězství. V sobotu mu totiž po havárii odpadl jeho největší soupeř Esapekka Lappi a Francouz tak vstupoval do posledního dne s náskokem 35,8 sekundy před Elfynem Evansem. Během neděle jel sice Ogier na jistotu a něco málo ze svého vedení ztratil, i náskok 27,5 sekundy byl ovšem pochopitelně dostačující k tomu, aby vybojoval druhé letošní vítězství a svůj sedmý triumf na Mexické rallye. Z podniku navíc odjíždí s maximálním počtem bodů, neboť vyhrál i závěrečnou powerstage.

"Auto tento víkend fungovalo skvěle a byl to bezchybný víkend jak z naší strany, tak ze strany týmu," měl Ogier v cíli radost.

Přestože osminásobný šampion letos startuje ve WRC už jen příležitostně a při únorové Švédské rallye chyběl, dostalo ho mexické vítězství do čela šampionátu. Zde nyní vede s náskokem tří bodů.

Ogier sice nejspíše nebude moci zasáhnout do boje o titul, neboť podle svých slov chce odjet jen zhruba polovinu podniků, za měsíc ale dostane příležitost své celkové vedení navýšit. Hned v cíli totiž potvrdil, že se zúčastní i Chorvatské rallye.

Sébastien Ogier vyhrál posedmé Mexickou rallye. Foto: Toyota Gazoo Racing WRT



Mexické vítězství Ogier věnoval svému nedávno zesnulému kamarádovi: "Toto vítězství patří mému příteli, kterého jsem nedávno ztratil. Myslím teď na něj," prozradil osminásobný šampion.

Ogier vyhrál v Mexiku už posedmé. Zatímco v letech 2013, 2014 a 2015 triumfoval s Volkswagenem, v roce 2018 s M-Sportem, v roce 2019 s Citroënem a před třemi lety poprvé s Toyotou. Sedmým vítězstvím se v historických tabulkách této soutěže osamostatnil od Sébastiena Loeba, se kterým se dosud o rekord dělil.

 

Neuville druhý o čtyři desetiny


Daleko větší pozornost než na boj o vítězství byla v neděli upřena na bitvu o druhé místo. To měl sice ve svém držení Elfyn Evans, Thierry Neuville ale v sobotu z jeho náskoku ukrajoval a do posledního dne vstupoval se ztrátou pouhých 4,3 sekundy.

Na třetí nedělní rychlostní zkoušce od konce narostl Evansův náskok na 5,8 sekundy a zdálo se, že Brit už stříbro udrží. Neuville se ale nevzdal a na poslední erzetě se před jezdce Toyoty přece jen dostal. Porazil ho o pouhé čtyři desetiny sekundy.

Evansovu cestu za druhým místem zkomplikovalo poškozené zavěšení. K němu došlo na třetí rychlostní zkoušce od konce. Brit sice tento test dokázal vyhrát, ve zbytku soutěže už ale musel být opatrnější.

Thierry Neuville zatím ukazuje velmi dobrou konzistenci. Foto: Hyundai Motorsport



"Dva nebo tři kilometry před cílem jsme trefili díru v brzdné zóně. Poškodilo se rameno zavěšení a my to po skončení rychlostní zkoušky museli opravit, jak jsme nejlépe uměli. Samozřejmě jsme už pak nemohli být tak agresivní jako obvykle. Museli jsme proto ubrat a to nás stálo sekundy, které jsme potřebovali," mrzelo Evanse v cíli.

Neuville sice na první letošní vítězství stále čeká, po třech soutěžích ale zůstává jediným jezdcem, který letos dokázal dokončit všechny podniky na stupních vítězů. V Monte Carlu i ve Švédsku skončil třetí. I díky této konzistenci se nachází na druhém místě průběžného pořadí se ztrátou tří bodů na Ogiera. Jelikož ale Francouz nebojuje o titul, je Neuville nejlépe umístěným jezdcem ze stálých účastníků.

Pouze bod ale na Neuvilla ztrácí po Mexiku Kalle Rovanperä. Loňský mistr světa obsadil čtvrté místo a už podruhé za sebou tak chyběl na stupních vítězů. Nejlepší pětici uzavřel Dani Sordo.

 

Trápení ohodnocené body



Na letošní Mexickou rallye nebude rád vzpomínat Ott Tänak. Jezdec M-Sportu přijížděl na soutěž jako lídr průběžného pořadí. Na první místo se posunul díky vítězství ve Švédské rallye. Dobře začal i v Mexiku, kde vyhrál úvodní dvě čtvrteční superspeciálky. Na prvním pátečním testu ale potkaly Estonce potíže s turbem, kvůli kterým musel jet během celé dopolední fáze pomalým tempem a ztratil tak hodně času. Nakonec obsadil deváté místo. Kromě těchto dvou bodů získal i bonusové čtyři za druhý čas na powerstage.

Tänak byl rád, že dojel do cíle. Během posledního dne ho totiž trápily i potíže s tlumičem.

Ott Tänak zažil mexický výlet plný trápení. Foto: M-Sport



"Doufejme, že už se něco takového nebude opakovat. Musíme udělat nějaké změny. Takovýmto způsobem samozřejmě nemůžeme pokračovat," řekl šampion z roku 2019 v cíli.

Pro stáj M-Sport šlo o celkově nevydařený podnik. Páteční program totiž skončil kvůli incidentům předčasně i pro Pierra-Louise Loubeta a soukromníka Jourdana Serderidise, který si od M-Sportu vůz Ford Puma pronajímá. Loubet nedojel do cíle ani v sobotu kvůli poškozenému zavěšení. Během neděle ho sice potkal defekt, nakonec ale obsadil 27. místo. Serderidis skončil dvacátý pátý.

Na dobrý výsledek nemohl od pátku pomýšlet ani Takamoto Kacuta. Japonec totiž havaroval. V sobotu se do soutěže vrátil a nakonec obsadil celkovou 23. příčku. Kacuta si z Mexika odvezl i napomenutí. Na předposlední rychlostní zkoušce totiž zastavil v prostoru mezi cílem a kontrolním stanovištěm. Stalo se tak kvůli tomu, že omylem aktivoval hybrid a snažil se tak restartovat systém. Pravidla ale zastavení v tomto prostoru zakazují. Kacuta tak dostal napomenutí. Oslava jeho třicátých narozenin, které měl v pátek, tím pádem dobře nedopadla.

 

Totální triumf škodovek


V kategorii WRC 2 kompletně obsadily pódium vozy značky Škoda. Gus Greensmith při svém prvním startu v MS s vozem Škoda Fabia RS Rally2 udržel první místo. Druhý nakonec skončil loňský šampion Emil Lindholm se starším modelem Fabia Rally2 evo. Stupně vítězů zkompletoval třetí Oliver Solberg. Švéda na cestě za bronzovým výsledkem nezastavil ani páteční defekt pneumatiky a dokonce ani problém s motorem. Kvůi němu dojížděl do cíle jen na tři válce.

"Od šesté rychlostní zkoušky jsem měl rallye absolutně pod kontrolou. Když jsme potřebovali jet rychle, mohli jsme si přede všemi vytvořit náskok a poté už to bylo jenom o tom, abychom kontrolovali situaci a nedělali chyby. Je to perfektní začátek roku," byl Greensmith nadšený.

Oliver Solberg je novým lídrem průběžného pořadí WRC 2. Foto: Toksport WRT


Vozy Škoda sice obsadily první tři pozice, ještě po sobotě se ale k něčemu takovému neschylovalo. Druhý byl totiž jezdec M-Sportu Adrien Fourmaux. Francouz během soboty ustál mimo jiné i kontakt se skálou, po kterém jel chvíli jen po dvou kolech a málem havaroval. V neděli ale zničila Francouzovy naděje tři rychlostní zkoušky před koncem technika.

„Odešel nám řemen alternátoru, takže nejprve jsme ztratili posilovač řízení. Takto jsme jeli asi deset kilometrů a pak odešla i baterie. Řemen jsme vyměnili a pak jsme auto restartovali,“ popsal Fourmaux své potíže.

Kvůli těmto problémům ztratil jezdec M-Sportu spoustu času. Nakonec se propadl až na sedmé místo.

Fourmauxovy potíže znamenaly, že nejlépe umístěným vozem Ford Fiesta Rally2 v cíli se stal český jezdec Martin Prokop. Jihlavský závodník nakonec obsadil v kategorii WRC 2 páté místo.

„Tak jako vždy to byl krásný závod. Byl ale zvláštní kvůli tomu, že se zrušilo přes sto závodních kilometrů. To byla velká škoda, protože tyto erzety jsou unikátní, nádherné a technické. Ale zvládli jsme to. Fiona fungovala skvěle a Myšák (spolujezdec Michal Ernst – pozn. red.) také. Jsem rád, že jsme se sem vrátili. Je to speciální závod se skvělou diváckou kulisou. Takových závodů na světě moc není. Je skvělý pocit tady být. Je vidět, že fanoušci jsou rádi, že se sem WRC vrátilo. Úžasný zážitek,“ zhodnotil Prokop svůj návrat do mistrovství světa.

Martin Prokop se během posledního dne posunul o další příčku. Foto: Benzina Orlen Team



Vozy WRC 2 si připsaly body i do celkového pořadí šampionátu. Zatímco Gus Greensmith skončil šestý, Emil Lindholm sedmý, Oliver Solberg osmý a Kajetan Kajetanowicz desátý. Martin Prokop obsadil jedenáctou příčku a k bodu do absolutní klasifikace mu chyběly téměř tři minuty.

Ve WRC 3 zvítězil Diego Domínguez. Druhé místo obsadil Jason Bailey.

Výsledky Mexické rallye: 1. Sébastien Ogier – Vincent Landais (oba Francie, Toyota Gazoo Racing WRT, Toyota GR Yaris Rally1) 3:16:09,4, 2. Thierry Neuville – Martijn Wydaeghe (oba Belgie, Hyundai Shell Mobis WRT, Hyundai i20 N Rally1) +27,5, 3. Elfyn Evans – Scott Martin (oba Velká Británie, Toyota Gazoo Racing WRT, Toyota GR Yaris Rally1) +27,9, 4. Kalle Rovanperä – Jonne Halttunen (oba Finsko, Toyota Gazoo Racing WRT, Toyota GR Yaris Rally1) +1:55,3, 5. Dani Sordo – Cándido Carrera (oba Španělsko, Hyundai Shell Mobis WRT, Hyundai i20 N Rally1) +2:58,8, 6. Gus Greensmith – Jonas Andersson (Velká Británie – Švédsko, Škoda Fabia RS Rally2, 1. ve WRC 2) +12:31,5, 7. Emil Lindholm – Reeta Hämäläinenová (oba Finsko, Toksport WRT, Škoda Fabia Rally2 Evo, 2. ve WRC 2) +13:04,4, 8. Oliver Solberg – Elliott Edmondson (Švédsko – Velká Británie, Škoda Fabia RS Rally2, 3. ve WRC 2), 9. Ott Tänak – Martin Järveoja (oba Estonsko, M-Sport Ford WRT, Ford Puma Rally1) +15:19,6, 10. Kajetan Kajetanowicz – Maciej Szczepaniak (oba Polsko, Škoda Fabia Rally2 Evo) +15:56,6, 11. Martin Prokop – Michal Ernst (oba Česko, Ford Fiesta Rally2) +18:56,1.

Průběžné pořadí jezdců: 1. Ogier 56, 2. Neuville 53, 3. Rovanperä 52, 4. Tänak 47, 5. Evans 44, 6. Breen 19, 7. Sordo 17, 8. Lappi 15, 9. Kacuta 8, 10. Loubet 8, 11. Greensmith 8, 12. Solberg 8, 13. Lindholm 6, 14. Rossel 2, 1. Veiby 2, 16. Grjazin 1, 17. Pajari 1, 18. Kajetanowicz 1.

Průběžné pořadí týmů: 1. Toyota 127, 2. Hyundai 100, 3. M-Sport Ford 73.

Průběžné pořadí WRC 2: 1. Solberg 43, 2. Rossel 28, 3. Lindholm 28, 4. Greensmith 26, 5. Grjazin 20, 6. Veiby 19, 7. Fourmaux 19, 8. M. Bulacia 16, 9. López 15, 10. Pajari 15, 11. Cais 12, 12. Linnamäe 12, 13. Kajetanowicz 12, 14. Prokop 10, 15. Ingram 8, 16. Suninen 8, 17. Martínez 8, 18. Munster 4, 19. Joona 4, 20. Chwist 4, 21. Lefebvre 3, 22. Virves 2, 23. Castro 2, 24. Delecour 1, 25. B. Bulacia 1.

Průběžné pořadí WRC 3: 1. Domínguez 37, 2. Korhonen 25, 3. Creighton 18, 4. Bailey 18. 5. Pellier 15, 6. Rensonnet 10, 7. Kallio 8, 8. Anwar 6, 9. Herranen 4, 10. Kohn 2.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Toyota Gazoo Racing WRT

 

Komentáře ke článku