Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Domácí smutek a norská radost

Domácí smutek a norská radost

Maďarská rallye – neděle

Závěr posledního letošního podniku rallyeového ME v Maďarsku byl dost možná napínavější, než se čekalo.  Po sobotě sice jasně směřoval za vítězstvím domácí Miklós Csomós, pak ale havaroval na předposledním testu a to otevřelo cestu za triumfem Madsi Ostbergovi. Erik Cais byl blízko k pódiovému umístění, dvě píchlé pneumatiky ale tyto naděje ukončily.

„Když do sebe vše zapadne, tak si to opravdu užívám a bavím se. Přesně tak tomu bylo i tento víkend. Je vážně skvělé zakončit soutěž tímto způsobem,“
radoval se jezdec stáje MRF Tyres.

Ostberg se stal sedmým různým letošním vítězem z osmi podniků. V mistrovství Evropy triumfoval Nor podruhé v kariéře. Poprvé se mu to podařilo v roce 2021, shodou okolností také v Maďarsku. Zdá se ale, že letošní prvenství pro něj bylo velmi důležité. Před víkendem totiž uvažoval o konci kariéry.

„Cítil jsem, že musím vyhrát. Vážně jsem přemýšlel o tom, co chci dělat dále. Po takovéto sezoně jsem si říkal, že už závodím dlouho a že již se s tím nebudu dále obtěžovat. Ve své kariéře už jsem toho dosáhl hodně a nemusím v tom nutně pokračovat. Je to ale skvělá zábava a rallye miluji. Navíc mám rád i lidi v servisu,“ vysvětluje pětatřicetiletý Ostberg, který v minulosti vyhrál i jednu soutěž WRC.

Ještě na začátku sobotního programu se ale zdálo, že si Ostberg dojede pro druhé místo. Jeho ztráta na vedoucího Miklóse Csomóse totiž činila 22,6 sekundy. Po první rychlostní zkoušce dne navíc Maďar navýšil své vedení na 23,5 vteřiny. Pak se ale jeho sen o premiérovém vítězství začal bortit. Nejprve ho na desáté rychlostní zkoušce postihl defekt pneumatiky. To samé se ale přihodilo i Ostbergovi a tak Csomosův náskok klesl jen na 15,1 sekundy. Na předposlední „erzetě“ ale Maďarova Škoda Fabia Rally2 evo skončila ve stromu a tím jeho naděje vyhasly.

Mads Ostberg zakončil letošní sezonu ERC vítězstvím. Foto: FIA ERC



Ostberg si prvním letošním vítězstvím definitivně pojistil celkové třetí místo. O něj se před začátkem maďarského podniku dělil s loňským šampionem Efrénem Llarenou. Jen o osm bodů pozadu byl navíc pátý Mathieu Franceschi. Dvojici se ale závěrečná letošní soutěž nepodařila. Zatímco Franceschi měl v sobotu dva defekty a skončil až jedenáctý, Llarena píchl během soboty gumu jednou a obsadil 12. místo.

Spolu s Ostbergem vystoupali na stupně vítězů domácí Ferenc Vincze a Martins Sesks. Lotyš třetím místem definitivně potvrdil svůj letošní titul vicemistra za Haydenem Paddonem. Sesks současně opouští letošní sezonu jako jediný jezdec, který dokázal vyhrát dvě soutěže. Na nejvyšším stupni stál v Polsku a také na domácí půdě v Lotyšsku.

 


Caisův ztrácený bronz


Nechybělo moc a na stupních vítězů mohly mít zastoupení také české barvy. Erik Cais se totiž po sobotě nacházel na čtvrtém místě, což znamenalo, že nehoda Miklóse Csomóse mu teoreticky mohla otevřít dveře ke třetí pozici. To by ale jezdce stáje Orsák Rallysport nesměly během dne potkat dva defekty pneumatik, které ho odsunuly na sedmou příčku celkově a na šestou v rámci ME.

„Nevím, kde se to stalo a ani co k tomu více říct. Mrzí mě to o to více, protože v Maďarsku z toho mohl být hezký výsledek,“ neskrýval český jezdec své zklamání. „Bohužel taková je rallye. Nebudu ale lhát, že to není těžké hodnotit, protože těch defektů bylo v poslední době více a stály nás relativně dobré výsledky,“ dodal.

Erik Cais litoval píchlých pneumatik. Foto: FIA ERC



Filip Mareš obsadil po sobotní dvojici defektů celkové 14. místo. Martin Rada zaznamenal 47. pozici. Filip Kohn soutěž nakonec nedokončil. Na první rychlostní zkoušce nedělního programu totiž boural.

 

Michelisz v patnáctce


Zatímco Filip Kohn se nakonec do cíle nedostal, Norbert Michelisz ano. Zatímco v sobotu postihl Maďara defekt, neděli zvládl šampion světového poháru cestovních vozů WTCR z roku 2019 bez komplikací. Se svým Hyundai i20 N byl při svém rallyeovém debutu klasifikován na celkovém 15. místě.

„Když jsem začal snít o tom, že bych si mohl zazávodit v domácím podniku ERC, věděl jsem, že to bude obrovská výzva. Nechtěl jsem nic víc než užít si víkend a dojet do cíle. Jsem rád, že jsem to přežil, byla to úžasná zkušenost. Děkuji za všechnu podporu a povzbuzení,“ byl současný lídr světového turné TCR spokojen.

Norbert Michelisz má za sebou svou rallyeovou premiéru. Foto: Makai Gergely



V juniorské klasifikaci zvítězil Norbert Maior před Robertem Daprou a Markem Škuljem. Maior si triumfem zajistil titul.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: FIA ERC

 

Komentáře ke článku