Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Tänak na úvod nejrychlejší, přesto vedou Evans s Lappim

Tänak na úvod nejrychlejší, přesto vedou Evans s Lappim

WRC – Estonská rallye – čtvrtek

Ott Tänak se sice na úvodní superspeciálce Estonské rallye blýskl před domácími fanoušky nejrychlejším časem, přesto mu ale čtvrtek rozhodně nedal důvod ke spokojenosti. Mistr světa z roku 2019 totiž musel po potížích na shakedownu vyměnit motor. To mělo za následek pětiminutovou penalizaci, která pilota stáje M-Sport prakticky vylučuje z boje o přední příčky. Po úvodním dnu se tak o vedení dělí Elfyn Evans s Esapekkou Lappim.

„Řekl bych, že čím je dnešek delší, tím více mě to bolí. Je to stále horší. Vzhledem k našim letošním výkonům jsme měli jen nízké šance na titul a proto jsme tvrdě pracovali, abychom se připravili na nadcházející dvě soutěže. Toto je ale stejný pocit, jako když vás někdo kopne do koulí,“ neskrýval Tänak svou frustraci.

Kvůli závadě na motoru dokázal Tänak absolvovat při shakedownu jenom jeden průjezd. K dalšímu už ho technika nepustila. U M-Sportu později přiznali, že si stavem motoru nebyli jisti už před začátkem shakedownu.

„U pár věcí si kluci nebyli úplně jistí. Využili jsme veškerý možný čas k tomu, abychom to prodiskutovali a přemýšleli, co by to mohlo být. Stejně jsme ale neměli žádnou jistotu, že je něco špatně,“ vysvětluje šéf týmu Richard Millener.

3,35 kilometrů dlouhou rychlostní zkoušku s názvem Tartu, která vedla skrze park zámku Raadi Manor, vyhrál Tänak s náskokem pouhých šest desetin před Esapekkou Lappim a Elfynem Evansem. Tím pádem je to právě tato dvojice, která se momentálně nachází v čele soutěže.

Esapekka Lappi se momentálně dělí s Elfynem Evansem o vedení. Foto: Hyundai Motorsport


Náskok Lappiho a Evanse ovšem není nijak veliký. Je tomu přesně naopak. Lídr průběžného pořadí Kalle Rovanperä totiž za dvojicí zaostal jenom o jednu desetinu sekundy. Jezdec Toyoty přiznal, že na úvodní vložce rozhodně netlačil na pilu.

„Příliš jsem se nestresoval. Byla to záludná rychlostní zkouška, takže jsme ji zkrátka potřebovali jenom čistě projet a netlačit na to,“ říká loňský šampion, který současně očekává náročný pátek. „Zítra to bude zajímavé. Budeme startovat jako první a čistit tak trať. Po cestách bude hodně štěrku. Musíme zkrátka odvést to nejlepší a uvidíme, kde se po zítřku budeme nacházet,“ dodává.

Zbylí jezdci závodící s vozy Rally1 se za Rovanperou seřadili v pořadí Thierry Neuville, Takamoto Kacuta, Teemu Suninen a Pierre-Louis Loubet. Pro Suninena, který se v průběžném pořadí nachází na šesté příčce, se jedná o první letošní start ve třetím voze Hyundai. Potvrzeno už bylo i jeho vystoupení při dalším podniku ve Finsku.

„Je super pocit být zpátky. Docela hodně jsem se trápil, protože to hodně klouzalo, toto auto má ale opravdu vysoký výkon,“ užil si první jízdu víkendu s vozem nejvyšší specifikace, ve které závodil naposledy při Rallye Monza 2021.
Teemu Suninen se vrací do nejvyšších pater WRC. Foto: Hyundai Motorsport

Marczyk vede WRC 2, Kohn jede mimo body


V hodnocení WRC 2 začal nejlépe Mikolaj Marczyk. Polák startující s vozem Škoda Fabia RS Rally2 porazil o pouhou jednu desetinu Georga Linnamaëho s Hyundai i20 N Rally2. Nejlepší trojici uzavírá šampion z roku 2021 Andreas Mikkelsen. Pro Nora jde o třetí letošní start v mistrovství světa. Vedoucí trojice současně figuruje v nejlepší desítce celkového pořadí od osmého do desátého místa. To by pro všechny momentálně znamenalo zisk bodů i do absolutního pořadí.

Oliver Solberg, který tento víkend může vystřídat v čele průběžného pořadí Yohana Rossela, začal čtvrtým místem. Poprvé od nehody při červnové Rallye Sardinie, kterou odnesl poraněním plic, se vrací do akce i Gus Greensmith. Brit sice jede tento víkend mimo body do WRC 2, mezi vozy specifikace RC2 ovšem zajel sedmý čas.

Rozruch budí i loňský šampion Emil Lindholm. Fin se podobně jako Teemu Suninen stal nedávno členem vývojového programu Hyundai a v Estonsku startuje s vozem jihokorejské značky poprvé. Vstup do soutěže mu ale nevyšel. Superspeciálku totiž dokončoval s levým zadním zavěšením a ve WRC 2 figuruje až na 14. příčce.

„Když jsem jel do pravé zatáčky přes horizont, tak jsem něco trefil,“ vysvětloval příčinu svých potíží.

Zatímco ve WRC 3 vede Benjamin Korhola před Williamem Creightonem a Laurentem Pellierem, v JWRC je na tom nejlépe Diego Domínguez. I zde patří druhé, respektive třetí místo Creightonovi s Pellierem.

Soutěže se účastní i Filip Kohn s vozem Ford Fiesta Rally3. Po čtvrtku se nachází na 38. pozici celkově a současně na 11. příčce mezi vozy RC3. Do klasifikace WRC 3 ovšem tentokrát neboduje.

Filip Kohn zažívá další měření sil s elitou. Foto: Duck Racing


Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: M-Sport

Komentáře ke článku