Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

I Belgie bez rallyekrosové elity

I Belgie bez rallyekrosové elity

Požár Lancií se stále vyšetřuje

I pátý podnik letošního mistrovství světa v rallyekrosu se bude muset obejít bez nejvyšší třídy. Kategorie RX1e se totiž nepředstaví ani během nadcházejícího víkendu v belgickém Mettet. Důvodem je fakt, že stále probíhá vyšetřování požáru, při kterém před necelými dvěma týdny shořely na britském Lydden Hillu stáji Special One Racing oba vozy Lancia Delta EVO E-RX a také týmový kamion. V akci se tak v Mettet ukáže pouze mistrovství Evropy a nižší třída RX2e.

„I když budou vozy RX1e chybět, rozhodli jsme se, že i tak tento podnik uspořádáme. Chceme totiž tento sport a zejména rallyekros co nejvíce podpořit. Ve spolupráci s FIA a promotérem šampionátu uděláme všechno pro to, abychom přichystali velkolepou podívanou,“ říká organizátor podniku Freddy Tacheny.

Při podniku v Lydden Hillu došlo ke zmíněnému požáru ještě předtím, než se vůbec začalo závodit, a to v pátek v 8:43 hodin místního času. Oheň vzplál nejprve na baterii vozu Sébastiena Loeba v době, kdy se nabíjel. Poté se rozšířil i na auto Guerlaina Chicherita a na týmový kamion.

Jelikož stáj Special One Racing přišla o oba své závodní stroje, bude ve zbytku letošní sezony chybět. Při dalších podnicích bychom tak měli vidět v akci pouze osm jezdců. Nejbližší klání má nyní třída RX1e na programu na německém Esteringu (19.-20. srpna). Poté by ještě měly následovat závody v jihoafrickém Kapském Městě (7.-8. října) a v Hong Kongu (11.-12. listopadu).

Vozy třídy RX1e budou chybět už na druhém závodním víkendu v řadě. Foto: World Rallycross Championship



Dosud odjela třída RX1e tři podniky. Všechny měly jedno společné. Jejich vítězem se stal Johan Kristoffersson, který tak zatím přesvědčivě kráčí za ziskem šestého titulu mistra světa. Druhý je se ztrátou 27 bodů Niclas Grönholm a třetí Kevin Hansen zaostává za lídrem o 31 bodů.

 


Hvězdy na dráze



Přestože třída RX1e v Mettet závodit nebude, uvidíme některé z elitních jezdců na dráze. Ve třídě RX2e totiž nastoupí jak závodníci stáje Kristoffersson Motorsport Johan Kristoffersson s Olem Christianem Veibym, tak bratři Hansenové Timmy a Kevin.

Vrcholná kategorie světového rallyekrosu se letos měla na okruh Julese Tachenyho vrátit po pěti letech. Nejprve se zde závodilo v období 2014-2018, od roku 2019 až do loňska ale hostil závod na belgické půdě okruh Spa-Francorchamps.

Zdroj: World Rallycross Championship, Autonoviny.cz, úvodní foto: World Rallycross Championship

Komentáře ke článku