Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Kristoffersson zakulatil počet výher

Kristoffersson zakulatil počet výher

MS v rallyekrosu – Hong Kong – neděle

Johan Kristoffersson zakončil v neděli letošní ročník rallyekrosového mistrovství světa způsobem hodným šampiona. Poté, co si v sobotu zajistil svůj šestý titul, suverénně ovládl nedělní klání. Na své konto si tak připsal už 40. triumf v kariéře. Na stupních vítězů s ním stáli týmový kolega Ole Christian Veiby a také Patrick O´Donovan, pro kterého šlo o teprve druhý start mezi rallyekrosovou elitou. Kevin Hansen se stal vicemistrem světa, přestože nepostoupil do finále.

„Jsem velice šťastný, že jsem tolika fanouškům dokázal předvést takovou podívanou. Bylo fantastické sem přijet a po sobotním finále, které pro nás skončilo zklamáním, zvítězit,“ radoval se Kristoffersson.

Švéd současně vyzdvihl svůj tým: „Nemohu jim dostatečně poděkovat za úsilí, které do toho vložili. Když byli vzhůru, pracovali každou hodinu a obětovali čas strávený se svými rodinami proto, aby nám dali k dispozici to nejlepší možné auto. Je tedy fantastické, že jsem je mohl takto odměnit. Není lepší místo pro oslavu než Hong Kong,“ dodal.

Záměr zakončit sezonu vítězně dal Kristoffersson najevo už v kvalifikačních rozjížďkách, v nichž dopadl nejlépe. Nešlo však o jednoznačný triumf. V úvodním kole zajel třetí čas za Kevinem Hansenem a Niclasem Grönholmem. Ve druhých rozjížďkách sice zvítězil, v třetích z toho ale byl opět bronzový výsledek. Tentokrát byl poražen Klarou Anderssonovou a týmovým kolegou Veibym. K celkovému vítězství mu pomohly i potíže hlavních konkurentů. Zatímco Kevin Hansen ztratil ve druhých rozjížďkách čas kvůli kolizi, Grönholm dojížděl třetí rozjížďku pomalu kvůli technickým problémům.

Dalšího prvenství dosáhl Kristoffersson ve své semifinálové jízdě. Díky němu si zajistil pole position pro start finálové jízdy, které poté kraloval od začátku až do konce.

Letošní sezona skončila dvojitým triumfem stáje Kristoffersson Motorsport. Foto: Kristoffersson Motorsport


Radost stáje Kristoffersson Motorsport navíc mohla být hned dvojnásobná. Stříbrný výsledek totiž vybojoval další jezdec týmu Ole Christian Veiby. Stupně vítězů zkompletoval překvapivě Patrick O´Donovan. Letošní britský šampion vybojoval bronz teprve při svém druhém startu mezi světovou elitou, když jen těsně udolal týmového kolegu Timmyho Hansena.


Stříbrný Hansen



Zatímco v sobotu se Kevin Hansen radoval z vítězství, neděle pro něj tak šťastná nebyla. V rozjížďkách sice obsadil celkovou třetí příčku, v prvním semifinále mu ale postup o sekundu unikl. To znamenalo, že v konečném pořadí podniku obsadil až sedmou příčku.

I přes nevydařený konec sezony se Hansen mohl radovat z titulu vicemistra. Do závodu totiž vstupoval s náskokem 13 bodů před Niclasem Grönholem s Timem Scheiderem a této dvojici se v neděli nezadařilo. Zatímco Grönholm dokončil finále jako pátý, Scheider se podobně jako Hansen do finále vůbec nedostal a byl klasifikován jako osmý. Celkový bronz ukořistil na základě výsledků posledního závodu Grönholm. Scheider se musel spokojit se čtvrtou příčkou.

Kevin Hansen je novým vicemistrem. Foto: FIA


„Rád bych poděkoval celému týmu a také našim partnerům za další skvělou sezonu. Je to dobrý pocit, když si před zraky všech našich hostů a partnerů zajistíte bronz. Mým cílem ale bylo stříbro,“ přiznal syn dvojnásobného šampiona WRC Marcuse Grönholma, který skončil třetí i v předchozích dvou letech.


Ählin-Kottulinská se chce vrátit



Pro Mikaelu Ählin-Kottulinskou, která stejně jako Patrick O´Donovan startovala tento víkend v nejvyšší kategorii rallyekrosového MS vůbec poprvé, skončil nedělní závod devátou pozicí. Úplně spokojená nebyla.

„Nedosáhla jsem výsledků, ve které jsem doufala. Kvůli nějakých chybám a technickým potížím jsem se sice ani jednou nedostala do finále, hodně jsem se ale toho naučila a získala spoustu dobrých zkušeností,“ hodnotila své vystoupení.

Současně naznačila, že by se v rallyekrosovém MS brzy mohla ukázat znovu: „Mým cílem je vrátit se do šampionátu spíše dříve než později,“ dodala.

Výsledky nedělního závodu:
1. Johan Kristoffersson (Švédsko, Kristoffersson Motorsport, Zeroid X1), 2. Ole Christian Veiby (Norsko, Kristoffersson Motorsport, Zeroid X1), 3. Patrick O´Donovan (Velká Británie, Hansen World RX Team, Zeroid X1), 4. Timmy Hansen (Švédsko, Hansen World RX Team, Zeroid X1), 5. Niclas Grönholm (Finsko, Construction Equipment Dealer Team, Zeroid X1), 6. Klara Anderssonová (Švédsko, Construction Equipment Dealer Team, Zeroid X1), 7. Kevin Hansen (Švédsko, Hansen World RX Team, Zeroid X1), 8. Timo Scheider (Německo, ALL-INKL.COM Münnich Motorsport, Zeroid X1), 9. Mikaela Ählin-Kottulinská (Švédsko, Kristoffersson Motorsport, Zeroid X1), 10. René Münnich (Německo, ALL-INKL.COM Münnich Motorsport, Zeroid X1).

Konečné pořadí šampionátu: 1. Kristoffersson 141, 2. K. Hansen 104, 3. Grönholm 94, 4. Scheider 89, 5. Veiby 82, 6. T. Hansen 78, 7. Anderssonová 71, 8. Münnich 30, 9. Loeb 29, 10. Chicherit 27, 11. O´Donovan 22, 12. Bergström 20, 13. Ählin-Kottulinská 13.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Kristoffersson Motorsport

 

Komentáře ke článku