Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Špička světového rallyekrosu se vrátí do akce

Špička světového rallyekrosu se vrátí do akce

Pojede však s vozy RX2e

Vynucená přestávka v nejvyšších patrech rallyekrosového mistrovství světa se chýlí ke konci. Organizátoři totiž potvrdili, že závěrečné dvojzávody v Kapském Městě (7.-8. října) a Hong Kongu (11.-12. listopadu) se odjedou podle plánu. Jeden háček to ale má i tentokrát. Jelikož stále probíhá vyšetřování červencového požáru vozů Lancia Delta na Lydden Hillu, odjede rallyekrosová elita závěrečné dva podniky s vozy ZEROID X1 třídy RX2e. Svou roli v tomto rozhodnutí sehrály i logistické důvody.

„Jsme naprosto zavázáni k tomu, že odcestujeme do Kapského Města a Hong Kongu na závěrečné dva podniky sezony. Prvořadé je, že zde pojedou nejlepší jezdci na světě. Jsme si absolutně jistí, že fanoušci zažijí v obou případech velkolepý víkend plný akce,“ láká na závěrečné dva podniky Arne Dirks, který je výkonným ředitelem promotérské společnosti seriálu.

Zmíněný požár vozů stáje Special One Racing se odehrál na okruhu Lydden Hill v pátek 21. července. Stalo se tak v době, kdy se vůz Sébastiena Loeba nabíjel. Následný požár přešel i na auto jeho týmového kolegy Guerlaina Chicherita. Kvůli vyšetřování příčiny požáru byl odpískán nejen závod v Lydden Hillu, ale také nadcházející dva podniky v belgickém Mettet a na německém Esteringu.

Někteří jezdci nebudou při závěrečných podnicích závodit s vozem RX2e letos poprvé. Zatímco při belgickém víkendu nastoupili v této kategorii Johan Kristoffersson, Ole Christian Veiby, Timmy Hansen a Kevin Hansen, v Německu se zde svezli Klara Anderssonová s Niclasem Grönholmem.

Johan Kristoffersson už si letos s vozem RX2e zazávodil. Foto: Kristoffersson Motorsport



Právě zmíněný Johan Kristofffersson půjde do závěrečných dvou podniků letošní sezony v nejlepší pozici. Pětinásobný mistr světa totiž dokázal zvítězit ve všech třech úvodních podnicích a průběžné pořadí vede s náskokem 27 bodů před Niclasem Grönholmem. Třetí je Kevin Hansen.

Je jasné, že závěrečných dvou podniků se zúčastní minimálně osm jezdců. Možná by jich ale mohlo být nakonec o něco více. Skutečnost, že se pojede s vozy kategorie RX2e, by totiž teoreticky mohla vrátit do hry stáj Special One Racing a Sébastiena Loeba s Guerlainem Chicheritem. Jak bude startovní listina vypadat, ukáže čas.

Zdroj: World Rallycross Championship, Autonoviny.cz, úvodní foto: Hansen Motorsport

 

Komentáře ke článku