Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Lancie shořely v plamenech

Lancie shořely v plamenech

Nad víkendovými závody MS v rallyekrosu visí otazník

Čtvrtý letošní podnik rallyekrosového mistrovství světa na britském okruhu Lydden Hill začal kontroverzně  a současně velmi nešťastně pro stáj Special One Racing. V pátek ráno totiž vypukl v zázemí týmu požár. Nikdo sice nebyl zraněn, oba vozy týmu ovšem shořely. V sobotu se kvůli vyšetřování příčiny požáru jezdit nebude a je otázkou, zdali se vůbec bude závodit.

Oheň v Lydden Hillu vzplál okolo 8:45 hodin místního času. Auta a zázemí Special One Racingu se nepodařilo zachránit i přesto, že hasiči dělali, co bylo v jejich silách.

„Tvrdě pracovali na tom, aby dostali požár pod kontrolu a uhasili ho co nejdříve. Bohužel ale shořelo celé zázemí Special One Racingu včetně obou jejich vozů specifikace RX1e. Nikdo nebyl zraněn a ani žádné další závodní vozy nebyly požárem zasaženy,“ uvedla ve svém prohlášení společnost WRC Promotors, která je promotérem šampionátu.

Co požár způsobilo, zatím není jasné. Vyšetřování příčiny stále probíhá a právě proto padlo rozhodnutí, že v sobotu vozy kategorie RX1e jezdit nebudou. Jestli se začne závodit v neděli, je otázkou. Program třídy RX2e a britského rallyekrosového šampionátu ovšem nebude pátečním incidentem nijak zasažen a v sobotu se účastníci těchto sérii objeví na trati.

Pokud by se v neděli třída RX1e přece jen rozběhla, bylo by zcela jistě potřeba upravit harmonogram. Zatímco v sobotu se měly původně konat volný trénink, superpole a úvodní dvě jízdy, v neděli byly na programu warm-up, poslední dvě závodní jízdy, semifinále a finále.

Zdali se bude v Lydden Hillu o víkendu závodit i v nejvyšší kategorii, zatím není jasné. Foto: Kristoffersson Motorsport



„Momentálně pracujeme s FIA, Motorsport UK a světovým rallyekrosovým šampionátem na úpravě harmonogramu. Momentálně je stále plánem podnik uskutečnit,“ říkají představitelé okruhu Lydden Hill.

 

Pouze osm aut?


Je jasné, že pokud se bude skutečně závodit alespoň v neděli, uvidíme v akci pouhých osm vozů. Účast jezdců stáje Special One Racing Sébastiena Loeba a Guerlaina Chicherita je totiž za stávajících okolností logicky vyloučena. Loeb už se stihl k incidentu vyjádřit.

„Poté, co ráno propukl požár infrastruktury, která schovávala oba naše vozy, je důležité, že nikdo ze členů našeho týmu nebyl zraněn. Momentálně myslím na všechny, kteří na tomto projektu pracují nebo pracovali s oddaností a vášní a nyní viděli, jak vše shořelo během pár chvil,“ uvedl devítinásobný mistr světa v rallye.

Letošní sezona MS v rallyekrosu se zatím vyvíjí velmi dobře pro Johana Kristofferssona. Pětinásobný mistr světa vyhrál všechny z úvodních tří podniků a nyní vede v průběžném pořadí s náskokem 27 bodů před Niclasem Grönholmem. Třetí je Kevin Hansen, který má o čtyři body méně než Grönholm. Zatímco Loebovi patřilo před podnikem celkové osmé místo, Chicherit byl devátý.

Pro Guerlaina Chicherita a Sébastiena Loeba skončil víkend v plamenech. Foto: Special One Racing



Pokud se bude podnik v Lydden Hillu konat, tak v trochu netradiční sestavě než předchozí závody. To nebude způsobeno pouze absencí stáje Special One Racing. Ke změně totiž došlo také u týmu Kristoffersson Motorsport. Gustav Bergström totiž nemůže kvůli jiným povinnostem startovat a nahrazuje ho tak Sondre Evjen.

Zdroj: World Rallycross Championship, Autonoviny.cz, úvodní foto: Special One Racing

 

Komentáře ke článku