Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Volkswagen to zkusí na Pikes Peaku s elektřinou

Volkswagen to zkusí na Pikes Peaku s elektřinou

Dumas chce útočit na rekord

Vůz I.D. R Pikes Peak, připravený společností Volkswagen, zdárně absolvoval první testovací jízdy před kultovním závodem do vrchu Pikes Peak International Hill Climb v americkém Coloradu.

Jezdec Romain Dumas měl trať, dlouhou 19,99 kilometru a zpestřenou 156 zatáčkami, k dispozici na pouhé tři hodiny. Silnice na vrchol v nadmořské výšce 4302 metrů je totiž veřejnou komunikací.

Tým se soustředil především na nastavení podvozku, zkoušky pneumatik a optimální využívání elektrické energie z akumulátorů i zpětné získávání kinetické energie při zpomalování. „Dokonalé řízení energetických toků je klíčovým faktorem pro dosažení úspěchu,“ vysvětlil François-Xavier Demaison, technický ředitel oddělení Volkswagen Motorsport.

Volkswagen chce na Pikes Peaku překonat rekord v kategorii elektromobilů

 

V 96. ročníku Pikes Peaku se Dumas pokusí 24. června překonat hranici 8:57,118. Tento čas, odpovídající průměrné rychlosti 134 km/h, je od roku 2016 rekordem v kategorii elektromobilů. I.D. R Pikes Peak je pro splnění tohoto úkolu vybaven dvěma elektromotory se souhrnným výkonem 500 kW (680 k). „Poprvé si nemusím dělat žádné starosti se ztrátou koňských sil ve velké výšce,“ pochvaloval si Dumas výhody elektrického pohonu v porovnání s běžnými spalovacími motory, slábnoucími o 30 procent již na startu v nadmořské výšce 2862 metrů.

Komentáře ke článku