Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Smart jako SUV

Smart jako SUV

Ambiciózní studie mladého designéra

Chvílemi se už může zdát, že trh s SUV je již nasycen. Vždy se ale objeví zpráva o něčem novém, co bude přinejmenším crossover, a začne plnit autosalony. Jako tento pomyslný most mezi automobilkami Mercedes-Benz a Smart.

Od menšího GLA až po matadora Třídu G, Mercedes-Benz má opravdu vše. Designér David Voltner tu ale vidí místo ještě pro jeden, respektive dva modely. Jeho nápad přišel při stáži v Mercedesu, kdy si všiml díry na trhu mezi tím největším a nejlepším Smartem a nejmenším Mercedesem. Stvořil tak dva koncepty, které by se utkaly v segmentu, který automobilky nemají obsazený. Pracoval samozřejmě i na dalších projektech, ale toto je jediné, co zatím může ukázat.

Dvojice crossoverů je určena především mladým lidem do města. Levnější Smart má nabídnout dvoudveřovou karoserii a čtyři místa pro pasažéry, a to ve velmi jednoduchém a minimalistickém designu. Pod kapotou se nebude nacházet spalovací motor, ale elektrický, s výkonem 65 kW (87 k). 

Druhým modelem s větším rozvorem by měl být tento stříbrný crossover. Design se nechal přímo inspirovat současnými studiemi rodiny elektrických vozů Mercedes EQ. Výkon by zde měl být větší, 85 kW (114 k). Oba vozy by měly sdílet stejnou platformu.

Nápad s oživením značky Smart má určitě šanci se uchytit. Daimler totiž už nějakou dobu uvažuje o ukončení produkce této automobilky. To, co teď tedy potřebuje, je nějaké svěží oživení se zajímavým nápadem, a designér David Voltner mu ho vnuknul. 

 

Komentáře ke článku