Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Zimní pneumatiky nejsou jen na sníh

Zimní pneumatiky nejsou jen na sníh

Potřebné jsou už při teplotě pod sedm stupňů

První sníh, zatím toliko dočasný, pořádně vyděsil ty motoristy, kteří stále jezdí na letních pláštích. Teď, pět minut po dvanácté, horečně přezouvají.

Zimní pneumatiky je však třeba nasadit nikoliv podle data v kalendáři nebo po příchodu bílého nadělení, nýbrž vždy, kdy venkovní teplota klesne pod sedm stupňů. Jsou totiž vyrobeny z odlišné, měkčí směsi. Ta jim spolu se speciálním dezénem jejich běhounu propůjčuje vynikající přilnavost v zimních podmínkách na sněhu i na zledovatělé vozovce.

Zimní gumy navíc zlepšují trakci a přilnavost při brždění. Ve srovnání s letními mohou zkrátit brzdnou dráhu až na polovinu. Obsahují četné hrany a příčné drážky, které se zařezávají do sněhu a zvyšují tak záběr.

Předpisy pro používání zimních pneumatik se v Evropě významně liší. Žádná pravidla je neupravují například na Islandu, ve Spojeném království, v Irsku, Dánsku, Belgii, Nizozemsku, na Ukrajině nebo na Kypru. Naopak povinné pro všechna vozidla jsou v určitém pevně stanovaném období a na všech komunikacích – bez ohledu na aktuální povětrnostní podmínky – v Norsku, Finsku, Rusku, Bělorusku, Chorvatsku, Bosně a Hercegovině, Makedonii a Slovinsku.

V České republice je nutné je používat je v období od 1. listopadu do 31. března v případě, že se na vozovce nachází souvislá vrstva sněhu a ledu nebo námraza, případně pokud lze takovou situaci během jízdy předpokládat. V žádném případě se jim řidiči nevyhnou při jízdě po úsecích označených dopravní značkou Zimní výbava. Bez nich jim ve výše zmíněné periodě i v teplém počasí hrozí bloková pokuta do výše 2000 Kč.

Komentáře ke článku