Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Není pneumatika jako pneumatika

Není pneumatika jako pneumatika

Continental radí s jejich výběrem

Právě v těchto dnech je poněkud troufalé připomínat příchod jara. Ale pro motoristy už pomalu nastává doba myslet na obligátní přezouvání. Společnost Continental připravila přehled pěti věcí, na které není v této souvislosti radno zapomenout.

Technický průkaz zákonem

Z velkého technického průkazu lze zjistit doporučené rozměry pneumatik a ráfků pro konkrétní vozidlo. Při výběru šířky rozhodují preference řidiče. Pro sportovní svezení se hodí pláště na disku s větším průměrem, ty lépe drží v zatáčkách. Užší produkty s nižším průměrem ráfku naopak volí ti, kteří preferují ekonomickou jízdu.

Není dezén jako dezén

Nestačí rozeznávat jen mezi letní, zimní či celoroční alternativou. Vliv na jízdní vlastnosti má i konstrukce dezénu. Symetrický vzorek je ideální především pro popojíždění po městě. Asymetrický by měl být opcí pro majitele aut střední a vyšší třídy s výkonnými motory. S ním se krátí brzdná dráha a zlepšuje boční vedení. Směrový dezén najde uplatnění zejména na problematičtějších površích a v terénu.

Asymetrický vzorek zkracuje brzdnou dráhu

EU štítek není pro parádu

Informuje totiž spotřebitele o vlivu pláště na spotřebu, o přilnavosti na mokré vozovce a míře vnějšího hluku, vydávaného během jízdy. Při převažujících dlouhých štrekách na dálnici konstantní rychlostí se vyplatí sáhnout po pneumatikách s dobrou hodnotou valivého odporu. Agresivnější styl naopak vyžaduje odpovídající přilnavost. 

Pneumatiky jako dobré víno

Před několika lety vyrobená a kvalitně uskladněná guma neztrácí nic ze svých pozitivních vlastností. Je ovšem třeba, aby byla uložena v suchu, chladu, mimo dosah slunečního záření, průvanu a působení ozónu.

Cena ano, ale…

Snaha ušetřit nemusí vždy vést k žádoucímu efektu. Za „supervýhodné“ částky jsou totiž k mání obvykle pneumatiky podezřelého původu a neznámých značek. Výjimky určitě existují, ale vesměs je to s jejich kvalitou hodně pofidérní. Mají podstatně horší provozní parametry a výrazně nižší kilometrový výkon. Ušetřené peníze pak nezbývá než investovat do předčasné obnovy obutí.

Komentáře ke článku