Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Závodní Nissan Leaf

Závodní Nissan Leaf

Elektřina nemusí být nudná

V centru pozornosti na právě probíhající výstavě spotřební elektroniky CES v Las Vegas se na stánku Nissanu určitě ocitl modernizovaný model Leaf, který nyní nabídne větší dojezd, výkon a kapacitu baterií. Pod záblesky fotoaparátů se ale nejvíc ocitá jiná verze tohoto modelu.

Nový Nissan Leaf Nismo RC vychází ze svého předchůdce, ale nabídne dvojnásobný výkon. Elektrický závodní vůz ukazuje naplno elektrický potenciál značky a přináší nový pohled na elektromobilitu. Pod atraktivní karoserií se skrývají dva elektromotory, pokročilá technologie baterií a promyšlený systém pohonu všech kol. 

Motory jsou umístěny v přední a zadní části vozu. Jejich úkolem je rovnoměrně přenášet výkon na obě nápravy, přičemž každý z nich disponuje výkonem 120 kW (163 koní). Dohromady to tedy dělá 240 kW (326 koní) a točivý moment 640 Nm. I přes těžké baterie se podařilo udržet váhu vozu poměrně nízko, a to hlavně díky použití šasi vyrobeného z karbonu. Pohotovostní hmotnost činí pouze 1240 kilogramů. Zrychlení z 0 na 100 km/h tak může proběhnout za 3,4 sekundy, což je oproti předchozímu Leafu RC 50% zlepšení.

Nissan ke speciálu uvedl, že vedle dynamiky přináší odpovídající chování v zatáčkách, kde by jeho schopnost měla být nevídaná. Pro obrovský příval točivého momentu, který je elektromobilům vlastní, musely být použity ty nejlepší pneumatiky s maximální přilnavostí.

Karoserie vozu je elegantní a agresivní zároveň. Vůz je doslova přilepen k zemi. Kdyby byl produkční Leaf alespoň z poloviny tak atraktivní jako tento speciál, rozhodně bychom s jeho pořízením neváhali. Zatím nevíme, zdali se Nissan Leaf Nismo RC objeví na závodní dráze. Tento monopost slouží pouze jako studie toho, co všechno je v Nissanu možné.

Komentáře ke článku