Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Je čistý volant opravdu čistý?

Je čistý volant opravdu čistý?

A jak často byste měli ošetřovat interiér?

Americký server CarRentals.com, který se zabývá půjčováním aut, udělal velmi zajímavý průzkum. Server se zeptal celkem tisíce lidí, jak často čistí interiér svého vozu. Kupodivu celých 32 %, tedy 320 zúčastněných, tak nečiní téměř vůbec, tedy zhruba jednou do roka. Interiér automobilu je přitom něco, co bychom měli čistit opravdu často, jak dokázal další průzkum.

Podle Amerického národního institutu pro informace o biotechnologii jsou interiéry motorových vozidel jednou z nejvíce znečištěných věcí na světě. Krutá pravda je, že průměrný interiér je špinavější než záchod. Například takový volant má na sobě čtyřikrát více bakterií než záchodové prkénko. Institut použil zajímavou měřící jednotku CFU, která určuje, kolik bakterií se skrývá na jednom čtverečním centimetru testovaného povrchu. 

A volant nedopadl nejlépe. Věc, na kterou denně sahá většina z nás, má 629 jednotek CFU. Jen pro srovnání: Obrazovka dotykového telefonu má 100 CFU a tlačítka ve výtahu 313 CFU. Podle vědců mohou bakterie, které se objevují na volantu, způsobovat řadu nepříjemností, například infekci kůže nebo otravu jídlem, pokud si řidič po vystoupení z auta neumyje ruce a jde rovnou jíst. To úplně nejhorší, co můžeme podle vědců v autě dělat, je konzumovat potraviny. Svačinku v rychlém občerstvení na cesty byste si tak měli rozmyslet.

A jak tomu předejít a udržet interiér v čistotě? Bakterie v autě samozřejmě nelze zcela zlikvidovat, jen je možné je na krátkou dobu zredukovat. Doporučuje se interiér vozu alespoň jednou měsíčně řádně vyčistit. Pokud se na to člověk necítí nebo na to není vybavený, existuje spousta specializovaných firem.

Komentáře ke článku