Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Monte Carlo rozhodly pouhé dvě sekundy

Monte Carlo rozhodly pouhé dvě sekundy

Ogier vyhrál pošesté za sebou, ale poprvé v citroënu

Neskutečné drama provázelo závěr Rallye Monte Carlo, prvního podniku letošního ročníku MS v automobilových soutěžích. Sébastien Ogier (Citroën) nakonec porazil Thierryho Neuvillea (Hyundai) o pouhé dvě vteřiny. Třetí díky výbornému finiši skončil Ott Tänak (Toyota). 

Ogier zaznamenal už šesté prvenství v řadě

Ogier znovu potvrdil, že mu právem patří přezdívka Mr. Monte Carlo. Při svém prvním startu v barvách Citroënu dosáhl už šestého triumfu v „ledové ruletě“ v řadě. „Tohle je soutěž, kterou chci vždy vyhrát ze všech nejvíce,“ svěřil se. „Proto jsem tak šťastný. Šestkrát po sobě zvítězit s různými auty, to není špatné.

Neuville bojoval o vítězství do posledních metrů

Před závěrečnou vložkou ztrácel Neuville na Ogiera zanedbatelné čtyři desetiny sekundy. Na Powerstage, v níž byl nejrychlejší Chris Meeke (Toyota), ale Francouz předvedl svoji sílu. Svého rivala zdolal o 1,8 sekundy a „bylo vymalováno“. „Byl to urputný boj, jenže my jsme v pátek poslali Sebovi pěkný dárek, protože jsme chybovali a vyklidili čelo,“ litoval Neuville. Poté, co nedobrovolně opustil trať nouzovým výjezdem, prohospodařil patnáct sekund.

Pátek nebyl svátek ani pro Tänaka, jenž jinak zazářil, když pro sebe získal sedm z patnácti měřených úseků. Celou dobu bohužel jen doháněl časové manko po defektu pneumatiky. Zbylí členové ekipy Toyoty tempu stačili pouze částečně. Meeke opakované poničil ráfek, Jari-Matti Latvala po havárii v tréninku si, jak sám přiznal, špatně nastavil auto.

Tänak vyhrál nejvíce vložek ze všech

Značná pozornost byla upřena na Sébastiena Loeba, absolvujícího premiéru ve voze Hyundai i20 WRC. Odvážná strategie mu pomohla vyhrát dvě RZ, závěrečnému náporu Tänaka ovšem neodolal a dojel čtvrtý. „Chyběla nám rychlost,“ konstatoval. „Nemohu říci, že bych byl se svým výkonem spokojen. Tlačil jsem na pilu, jak to šlo, ale účinek se nedostavil.

Úplně propadl Ford. Teemu Suninen s tím praštil už ve čtvrtek večer a dokázal se potom vyšplhat jen na jedenáctou příčku. Boural i Elfyn Evans a Pontus Tiedemand vyloženě zklamal. 

Fordům letošní Monte Carlo nesedlo (na snímku Tiedemand)

V nově zavedené kategorii WRC2 Pro, určené továrním stájím, uspěl při problémech Kaleho Rovanpery se škodovkou Gus Greensmith (Ford). Mezi soukromníky se radoval Yoann Bonato (Citroën).

Výsledky:

1. Ogier – Ingrassia (F/F, Citroën C3 WRC), 2. Neuville – Gilsoul (B/B, Hyundai i20 Coupe WRC) +2,2, 3. Tänak – Järveoja (EST/EST, Toyota Yaris WRC) +2:15,2, 4. Loeb – Elena (F/MC, Hyundai i 20 Coupe WRC) +2:28,2, 5. Latvala – Anttila (FIN/FIN, Toyota Yaris WRC) +2:29,9, 6. Meeke – Marshall (GB/GB, Toyota Yaris WRC) +5:36,2, 7. Greensmith – Edmondson (GB/GB, Ford Fiesta R5) +13:04,6, 8. Bonato – Boulloud (F/F, Citroën C3 R5) +13:56,5, 9. Sarrazin – Renucci (F/F, Hyundai i20 R5) +14:06,8, 10. Fourmaux – Jamoul (F/B, Ford Fiesta R5) +16:03,4…18. Rovanperä – Halttunen (FIN/FIN, Škoda Fabia R5) +26:32,4.

Komentáře ke článku