Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Dvě stě divočáků má v břiše 510 koní

Dvě stě divočáků má v břiše 510 koní

Limitovaná série Aston Martinu V8 Vantage AMR

Zajímavé kupé Aston Martin V8 Vantage má čtyřlitrový motor V8 BiTurbo od Mercedesu-AMG, takže už ve standardním provedení jde o pořádnou bestii. Jenže teď tato britská značka představuje speciální edici AMR. Vznikne pouze 200 kusů, z čehož bude 59 v zeleno-žlutém barevném provedení, které odkazuje na vítězství v Le Mansu 1959.

Stejné výročí před pár dny oslavil i Aston Martin DBS 59, o němž jsme už psali. Vpředu zůstal uložený výše zmíněný agregát, jenž kupodivu disponuje nižším točivým momentem než standardní verze. Proč? Klasika má osmistupňovou automatickou převodovku, ale tady se nachází poctivý sedmistupňový manuál od firmy Graziano. Ten by tak vysoký točivý moment nepřenesl, takže se zastavuje na hodnotě 625 Nm, výkon činí hezkých 510 koní. 

Pár slov o jedinečné manuální převodovce. Jedničku má vlevo dole pod zpátečkou, doprava nahoru se řadí dvojka a pod ní se nachází trojka. Proč tak neobvykle? To kvůli tomu, aby bylo řazení při dynamické jízdě co nejrychlejší (při ní se totiž nejčastěji řadí 2. a 3. rychlostní stupeň).

Jenže tím to nekončí. Vůz dále disponuje systémem Amshift, který při podřazování pomáhá přesnými meziplyny. Další funkce se nazývá Powershifting, díky čemuž lze při akceleraci řadit pod plným plynem – sešlápne se spojka, noha nechá na plynu a přeřadí se. O zbytek se postará chytrá elektronika. 

Mezi ostatní vychytávky patří nerezový výfuk, adaptivní tlumiče a samosvorný diferenciál mezi zadními koly. Hmotnost spadla o 95 kilogramů na výsledných 1499 kilogramů, a to je na luxusní GT solidní hodnota. Zrychlení z 0 na 100 km/h je otázkou rovných čtyř sekund a maximální rychlost dosahuje 314 km/h. Cena startuje těsně pod pěti miliony korun.

 

Komentáře ke článku