Novinky

  • 25.04.2023 Bad Policisté zjistili 2800 přestupků během akce, při které se zaměřili na dodržování rychlosti.

  • 23.04.2023 Good Soud v USA rozhodl, že autopilot automobilky Tesla při nehodě v roce 2019 neselhal.

  • 14.02.2023 Bad Ve věku 97 let zemřel čestný předseda společnosti Toyota Motor Corporation Dr.Soichiro Toyoda, který byl synem zakladatele společnosti.

Facebook Instagram

Vyzkoušeli jsme sdílení aut v hlavním městě

Vyzkoušeli jsme sdílení aut v hlavním městě

Anytime Carsharing zatím nepokrývá celé území Prahy

Před časem jsme přinesli informaci o tiskové konferenci, kterou v Praze uspořádala italská společnost Anytime Carsharing. Ta se v české metropoli a postupně i v dalších městech hodlá prosadit v segmentu sdílení osobních automobilů. Přítomným novinářům byla současně nabídnuta příležitost si tuto stále ještě poněkud neobvyklou službu vyzkoušet. Takovouto šanci jsme samozřejmě nemohli přejít bez povšimnutí.

Samotnou aplikaci Anytime lze stáhnout z marketu jednotlivých poskytovatelů. Není nijak obsáhlá, má pouze 10 MB. Problém s instalací nenastal, nicméně při prvním spuštění došlo k zaseknutí a pomohla až reinstalace. 

Aktuální mapa dostupnosti služeb Anytime Carsharing v Praze

Po spuštění aplikace uživatele vyzve k odsouhlasení podmínek použití a zpracování osobních údajů. Prvním krokem je autorizace telefonního čísla, která se realizuje zasláním potvrzovací SMS. Během samotné registrace, která zabere skutečně jenom pár minut, je nutné odeslat fotokopie osobních dokladů a zadat další osobní údaje. Nejprve je třeba vyfotit obě strany občanského a řidičského průkazu a následně si pořídit „selfie“ s přední stranou občanky jako potvrzení identity konkrétní osoby.

Tím je registrace hotova a nyní už je třeba pouze čekat na potvrzení. V našem případě jsme registraci provedli v neděli v 18 hodin a už za tři minuty bylo vše připraveno k použití.

Pro jízdu je zároveň potřeba verifikovat platební kartu, bez které nelze žádné vozidlo zarezervovat. Při zadání jejího čísla se z účtu strhne kontrolní jedna koruna.

K vyhledání vozidla stačí chytrý telefon s funkční navigací

Začínáme na mapě hledat volná vozidla. Hned ale přichází nemilé překvapení, neboť do systému není zařazena celá Praha. Z oblasti, ve které můžeme vozidlo po použití zanechat, jsou vyloučeny okrajové části, mimo jiné Horní Měcholupy, Uhříněves, Dolní Počernice, Černý Most, Ruzyně včetně letiště, Lipence nebo Zbraslav. Po aktualizaci byly přidány do systému Ruzyně (mimo letiště) nebo část Černého Mostu.

Z Měcholup musíme tudíž vyrazit k nejbližšímu vozidlu na Háje nebo do Hostivaře. Vybíráme vůz poblíž stanice metra Háje. Klikáme na tlačítko Rezervovat a máme 20 minut na nalezení automobilu. Celkově nám cesta k němu zabere 15 minut. 

Aplikace upozorní řidiče, co má učinit při vrácení vozidla

Po příchodu stačí zmáčknout v aplikaci Pronajmout, čímž se vůz odemkne a my dostáváme tři minuty na kontrolu jeho dokladů a stavu. Protože je vše v pořádku, potvrdíme stav a vyrážíme.

Po ukončení jízdy je třeba ještě vůz vyfotografovat. Poté se auto uzamkne a my odcházíme. 

Vyfotografování vozidla chrání v neposlední řadě i samotného zákazníka

Během dlouhodobějšího testu jsme několikrát narazili na problém s dostupností aplikace, kdy se zobrazovalo pouze logo. První výpadek byl rozsáhlejší, ale žádná zpráva o něm nepřišla a web též nefungoval. Pozdě odpoledne se vzpamatovala alespoň internetová stránka, na které se dá dohledat telefonní číslo pro kontaktování callcentra. Po jeho navolení jsme ovšem zjistili, že patří do skupiny tzv. barevných linek, na něž se většinou nevztahují balíčky operátorů. Až po zavolání jsme se dozvěděli, že má aplikace výpadek.

Závěrečný účet - důležitý je počet minut, nikoliv ujetých kilometrů

 

Druhý krátké přerušení nastalo hned druhý den. V tomto případě se ale připojení po pár minutách obnovilo.

Carsharing Anytime CZ je podle našich zkušeností ideální pro cestování v rámci centra města. Podstatně méně už se hodí pro jízdu do okrajových lokalit, v nichž není možné vozidlo ponechat. Dá se ale předpokládat, že s rozšiřující se flotilou vozů se tento zádrhel brzy odstraní.

Foto: Pavlína Klementová

Screen: Jiří Hájek ml.

Komentáře ke článku